Dansk formandskab skal sætte kritisk lys på konvention

Løkke får fredag besøg af Europarådets generalsekretær, inden Danmark overtager formandskabet om to uger.

København. Regeringen vil bruge det kommende formandskab for Europarådet til at se kritisk på fortolkningen af menneskerettighedskonventionen.

Det er budskabet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forud for et besøg af Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland.

Fredagens besøg finder sted som optakt til, at Danmark overtager formandskabet 15. november.

- Jeg glæder mig til, at Danmark overtager formandskabet for Europarådets Ministerkomité. Europarådet har gennem generationer kæmpet for de værdier, vi som moderne samfund bygger på.

- Kæmpet for at mennesker skal være frie og have lige muligheder. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har imidlertid på nogle områder haft en praksis, som fører til en urimelig situation, siger Løkke i en pressemeddelelse.

Det danske ønske om at se nærmere på fortolkningen stammer fra debatten om udvisning af kriminelle udlændinge.

Her mener regeringen og et flertal i Folketinget, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols retspraksis blokerer for, at visse kriminelle kan udvises.

Et nyligt eksempel er lederen af banden Loyal To Familia (LTF) som blev idømt tre måneders fængsel og betinget udvisning. Men ikke udvisning.

Det har vakt kritik fra flere politikere, der gerne ser lederen Shuaib Khan udvist.

Løkke nævner selv behovet for at se nærmere på fortolkningen.

- Derfor vil regeringen blandt andet bruge formandskabet til at rejse en diskussion af Domstolens fortolkning af dele af menneskerettighedskonventionen, siger han.

- Der skal mere fornuft og rimelighed i fortolkningen af konventionens bogstav, siger Løkke.

Europarådet, der har hovedsæde i Strasbourg, og som ikke må forveksles med EU, har til opgave at overvåge demokratiets og retsstatens tilstand samt menneskerettighedernes vilkår i dets medlemslande.

Danmark har været med i Europarådet siden oprettelsen i 1949. Antallet af medlemslande har nået 47.

/ritzau/