Dansk Erhverv: Regeringens finanslov er på kanten af at snuble

Brancheorganisationen Dansk Erhverv giver regeringens finanslovsforslag en kølig modtagelse. Den savner flere initiativer, der skal stimulere vækst i Danmark.

Adm. direktør Jens Klarskov, Dansk Erhverv. Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS NOERGAARD LARSEN

De savner reformer i finanslovudspillet hos Dansk Erhverv, der giver den, ifølge iagttagere, røde finanslov en halvkølig modtagelse. Man savner initiativer, der kan stimulere det opsving, vi har lige nu, yderligere.

»Vi oplever et spinkelt opsving, som regeringen skal støtte ved at holde fast i sin reformkurs. Det sker ikke i den fremlagte finanslov,« siger administrerende direktør i Danske Erhverv, Jens Klarskov.

Regeringen har lagt op til en vækst i det offentlige forbrug og markante investeringer i sundhedsvæsenet. Dansk Erhverv mener, at man i forslaget »bevæger sig så tæt på kanten, at man skal passe på ikke at snuble«. Fokus skal i højere grad være på at stimulere væksten i den private sektor.

»Der skal holdes fokus på at forbedre virksomhedernes muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser. Det er helt afgørende for virksomhederne, at finanslovsforhandlingerne ikke ender i en pakkeleg, som der ikke er penge til,« siger Jens Klarskov.

I weekenden lovede ISS-direktør Martin Gaarn Thomsen finansminister Bjarne Corydon (S) besparelser på op mod 12 milliarder kroner, hvis regeringen ville udlicitere en række tekniske velfærdsopgaver til private aktører. Og den ide abonnerer man også på hos Dansk Erhverv.

»Dansk Erhverv vil opfordre regeringen til at åbne mere for, at private aktører kan løse flere af velfærdsopgaverne. For at imødekomme efterspørgslen efter mere velfærd, er der brug for åbenhed over for konkurrenceudsættelse, og for at der sættes mere tryk på digitaliseringen af den offentlige sektor,« siger Jens Klarskov.

Erhvervsorganisationen giver også deres indspark til den omdiskuterede dagpengereform, der ventes at blive stridspunktet mellem regeringen og de to støttepartier SF og EL.

»Dagpengereformerne har været et nødvendigt og effektivt skridt. Mennesker skal ikke fastholdes i passiv forsørgelse, men have tilskyndelse til at søge job og opsøge nye muligheder,« siger Jens Klarskov.

Erhvervsorganisationen anbefaler samtidig, at regeringen kigger på skatterne, som de kalder for »meget høje«.