Chefredaktør afviser kritik fra Messerschmidt: »Han ynder at fremstille sig selv som forfulgt uskyldighed«

I en kronik i Jyllands-Posten svarer Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt igen på den kritik, der har været af ham i kølvandet på Meld og Feld-sagen. Han langer særligt ud efter Ekstra Bladet, men avisens chefredaktør affejer kritikken.

»Det er tankevækkende, at en mellemting mellem et sensations- og mandeblad kan sætte linjen for alle medier i landet,« skriver DFs Morten Messerschmidt om Ekstra Bladets dækning af Meld og Feld-sagen i en kronik i Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Den fremtrædende DF-politiker Morten Messerschmidt kom i stiv modvind, da han i 2016 havnede i en sag om mulig misbrug og svindel med EU-midler.

I fredagens udgave af Jyllands-Posten kan man læse en kronik, hvor Morten Messerschmidt beskylder særligt Ekstra Bladet for »at skrive både halve og hele usandheder« i dækningen af den såkaldte Meld og Feld-sag.

»Det er tankevækkende, at en mellemting mellem et sensations- og mandeblad kan sætte linjen for alle medier i landet – til tider endog i fuld symbiose med det pæne DR,« skriver Morten Messerschmidt i kronikken.

Blandt andet er det løgn, mener han, når Ekstra Bladet taler om »dokumentfalsk« og »dokumentmisbrug« i sagen, som Messerschmidt er impliceret i, fordi han en overgang var formand for Meld, der var en delvist EU-støttet politisk alliance, og den tilhørende fond, Feld. Sagen om mulig misbrug af og svindel med EU-midler er herhjemme blevet overdraget til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, populært kaldet Bagmandspolitiet.

Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Poul Madsen, affejer kritikken.

»Morten Messerschmidt ynder at fremstille sig selv som en forfulgt uskyldighed. Også i denne kronik. Vi må forstå, at det i virkeligheden er Ekstra Bladet og EUs antisvindelenhed, OLAF, der er de reelle skurke i Meld og Feld-sagen,« skriver han i en e-mail til Berlingske.

Rikke Karlsson, tidligere DFer og medlem af Europa-Parlamentet, politianmeldte i 2016 Morten Messerschmidt for identitetstyveri.

»Jeg kan ikke leve med, at jeg er blevet indsat i hovedbestyrelsen for Meld, seks måneder før jeg kendte til fondens eksistens. Jeg kan heller ikke leve med, at min nationalitet er ændret,« skrev Rikke Karlsson dengang på sin Facebook-profil.

Messerschmidt: Instrukser var uklare

I sin kronik skriver Morten Messerschmidt, at en kombination af uklare instrukser og arbejde på tværs af lande- og sproggrænser har fået den forkerte person til at skrive under det forkerte sted på dokumenter i forbindelse med to sommermøder.

»Morten påstår, at der er tale om »uklare instrukser«. Javel, ja. Vi andre kalder det »dokumentfalsk«, og det kan den velskrivende og veltalende Messerschmidt ikke tale eller skrive sig ud af, ligegyldigt hvor meget han prøver,« lyder det fra Poul Madsen.

I kronikken erkender Morten Messerschmidt, at han selv skulle have håndteret alle dokumenter frem for at overlade det til sekretariatet. DF-politikeren påtager sig ansvaret for det, han kalder rod, men benægter fortsat svindel.

EUs antisvindelenhed, OLAF, afsluttede i oktober 2019 sin efterforskning af sagen om uretmæssig brug af EU-midler bevilget til Meld og Feld. Ifølge OLAF er beløb på godt 583.000 euro, svarende til cirka 4,36 millioner danske kroner, blevet brugt på »ulovlige, uretmæssige eller uberettigede« aktiviteter i tre af de lande, der er med i Meld og Feld – Italien, Grækenland og Danmark.

Den danske del af sagen er nu overdraget til Bagmandspolitiet.