Cekic: Slut med at diskutere fattigdommens eksistens

Med en fattigdomsgrænse kan vi koncentrere os om at hjælpe de fattige i stedet for at diskutere, om de i det hele taget findes, siger SFs Özlem Cekic. Men Joachim B. Olsen (LA) vil fastholde debatten.

ARKIVFOTO. Özlem Cecik og Joachim B Olsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu skal det defineres, hvem der er fattig i Danmark. Socialminister Karen Hækkerup (S) vil indføre en fattigdomsgrænse, og det er en melding, der vækker begejstring hos formanden for Folketingets Socialudvalg, SFs Özlem Cekic.

Hun mener, det er ekstremt vigtigt at fastsætte en målestok for, hvem der kan betegnes som fattig.

- Vi bruger alt for meget tid på at diskutere, hvem der er fattig, og om der i det hele taget findes fattigdom i Danmark. Med en fattigdomsgrænse kan vi stoppe diskussionen og i stedet fokusere på, hvad vi kan gøre for at hjælpe folk ud af fattigdom, siger Özlem Cekic til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun mener, at en fattigdomsgrænse vil forpligte den til enhver tid siddende regering til at agere mod fattigdom.

- Især i forhold til de flere tusinde børn, der lever i fattigdom, er dette en kæmpe håndsrækning. Grænsen gør det ikke alene, men nu bliver det defineret, hvad det vil sige at være fattig, så antallet af fattige kan blive synliggjort, siger Özlem Cekic.

Joachim B.: Det giver ingen mening i Danmark

Men hvis SF-politikeren tror, at det er slut med at diskutere fattigdommens eksistens, tager hun fejl, erklærer Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance. Det er både umuligt og unødvendigt at definere fattigdom, mener han.

- Det vil altid blive et spørgsmål om relativ fattigdom, og det giver ingen mening i et land som Danmark, siger Joachim B. Olsen, der slår fast, at selv om der er en tendens til stigende ulighed, så findes der ingen grupper i det danske samfund, der reelt bliver fattigere.

- Hvad vil det så sige at være fattig om 50 år, når vi er dobbelt så rige som i dag? Er det, når man kun tager på ferie én gang om året, eller når man kun har råd til én bil, spørger han.

Ifølge Joachim B. Olsen vil en fattigdomsgrænse blot være med til at videreføre et usundt system, hvor man tager penge fra en del af befolkningen for at give dem til andre.

- Venstrefløjen vil fastholde folk på passiv forsørgelse. Men det eneste, der batter, er reformer, der gør folk i stand til at klare sig selv. Det ved danskerne, og de er dødtrætte af at betale høj skat for at forsørge mennesker, der tjener næste lige så meget som dem selv, siger LA-politikeren.

Socialminister Karen Hækkerup har fredag nedsat et ekspertudvalg, der skal undersøge forskellige metoder til opgørelse af fattigdom. Udvalgets anbefalinger forventes at ligge klar i foråret 2013.