C for comeback

At Det Konservative Folkeparti er i vælgerkrise kommer nok ikke som en overraskelse for nogen. Men det er ikke første gang i partiets historie, at det har kæmpet med lav tilslutning.

Tidligere statsminister Poul Schlüter fyldte 85 år i torsdags d.3.april 2014. (Foto: Martin Sylvest Andersen/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved folketingsvalget d. 9. januar 1975 ramte de Konservative et lavpunkt med blot ti mandater, hvilket var partiets dårligste resultat siden 1913. Valget var særligt katastrofalt for partiet, da det på kun fire år - fra valget i 1971 til valget i 1975 - blev reduceret med hele to-tredjedele. Således måtte partiet opgive sin placering som højrefløjens største.

Lige så utroligt som partiets bratte nedtur var imidlertid, hvor hurtigt de Konservative formåede at vende udviklingen igen. Med Poul Schlüter som formand lykkedes det partiet at firdoble sin tilslutning på blot ni år. Ved folketingsvalget i 1984 fik de Konservative hele 42 mandater, hvilket er partiets bedste valgresultat til dato.

Partiets nuværende situation har ligheder med katastrofeåret 1975. Hvis der var valg i morgen, ville de Konservative ifølge Berlingske Barometer kun få otte mandater, hvilket i så fald ville være det dårligste resultat i over 100 år. Spørgsmålet er, om partiet i de kommende år vil kunne gentage sit imponerende comeback fra 80'erne.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.