Borgmestre klædes på for egen regning

En rundringning viser, at en række af landets kommuner svarer klart nej til at betale for borgmestrenes tøjindkøb.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgmestre i en række af landets kommuner må selv betale for slips og skjorter.

Det viser en rundringning, som Avisen.dk har foretaget i kølvandet på afsløringen af, at Venstre har købt tøj for 152.000 kroner til partiformand Lars Løkke Rasmussen (V).

I Fredericia Kommune er der ikke lavet konkrete retningslinjer for tøjkøb. Men det har heller aldrig været aktuelt.

»Vi har aldrig fået henvendelser fra borgmesteren (socialdemokraten Jacob Bjerregaard, red.) om tøjkøb. Og hvis det skulle ske, ville vi spørge: Hvor er den kommunale interesse? Vi ville aldrig købe noget tøj privat,« forklarer Lene Vangsgård Clausen, sekretariatschef i Fredericia Kommune.

I Aarhus Kommune er der ingen konkrete regler i forhold til køb af tøj til den socialdemokratiske borgmester, Jacob Bundsgaard. Der har dog aldrig været sager om køb af tøj.

»Vi mener helt klart ikke, at det er det offentliges opgave at ekvipere vores borgmester med tøj,« siger Lars Petersen, konsulent i Byråds- og Ledelsessekretariatet til Avisen.dk.

Også Venstre-borgmestrene i Syddjurs og Morsø betaler selv for deres tøj.

»Jeg får hverken betalt skjorter, habitter eller boxershorts. Jeg får betalt min arbejdsrelaterede transport, men selvfølgelig ikke, når det handler om ferierejser,« siger Hans Ejner Bertelsen (V), borgmester i Morsø Kommune.

Og hans partikollega i Syddjurs Kommune, Claus Wistoft (V), er enig.

»Jeg betaler enhver trevl på kroppen af egen beskattet lomme,« skriver han i en sms til Avisen.dk.

Ifølge Kommunernes Landsforening (KL) kan det i særlige tilfælde være i orden, at kommunekassen betaler for en borgmesters tøj.

»Hvis en borgmester skal til audiens hos dronningen, kan en kommune leje kjole og hvidt til ham. Kommunen kan dog ikke købe tøj til borgmesteren. Det vil være i strid med de gældende regler,« forklarer chefkonsulent Dario Silic, KL.