Borgerlige: Bandeudspil er for blødt

Regeringens planer om at skærpe straffen for at gå med skarpladte skydevåben på åben gade er kun et lille skridt i den rigtige retning, lyder det fra blå blok.

Tirsdag præsenterede regeringen sin ventede bandepakke. Baggrunden er forårets voldelige optrapning af rocker- og bandekonflikten i og omkring København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er udmærket. Det er bare for lidt.

Umiddelbart modtager de borgerlige partier ikke indholdet af regeringens bandepakke med særlig stor begejstring.

Tirsdag vil justitsminister Morten Bødskov (S) præsentere det ventede rocker- og bandeudspil i sin helhed, men allerede i dag, mandag, løftede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) en del af sløret for indholdet på sit pressemøde.

Regeringen vil:

▪ Hæve straffen for at blive taget med et skarpladt skydevåben i det offentlige fra ét år til halvandet års fængsel. Hvis ikke våbnet er ladt, skal straffen som udgangspunkt være ét år og tre måneders fængsel.

▪ Afskære fængslede rocker- og bandemedlemmer fra udgang eller prøveløsladelse, hvis der er konflikt i miljøet.

▪ Bandepakken kommer også til at indeholde en forstærkning af den forebyggende indsats mod kriminelle og en styrkelse af exit-indsatsen, som skal hjælpe hårdkogte kriminelle ud af rocker- og bandemiljøet, men detaljerne kender vi altså først tirsdag.

Overblik: Bandekonflikten skud for skud

»Regeringen skal roses for at foretage sig noget, men det er et meget lille skridt. Det er fint, men slet ikke godt nok,« siger Venstres retsordfører Karsten Lauritzen til Berlingske Nyhedsbureau.

For Dansk Folkeparti repræsenterer tiltagene et lille skridt i den rigtige retning, siger retsordfører Peter Skaarup. Partiet mener dog, at der skal gribes markant hårdere ind over for den organiserede kriminalitet i rocker- og bandemiljøet. De bebudede strafskærpelser skal for eksempel også gælde bandernes vagter ude på gadehjørnerne, og prøveløsladelserne skal helt droppes for rocker- bandemedlemmer - ikke kun i perioder med konflikt, mener partiet.

»Regeringen præsenterer nogle lidt spredte initiativer. Hvis det for alvor skal rykke noget, så skal vi gå mere grundlæggende til værks og for eksempel helt lukke nogle af rockerborgene,« tilføjer han.

K: Længere fængselsstraffe

Det var den tidligere regering, som indførte minimumsstraffen på ét år for at bære ulovlige skydevåben. De Konservative imidlertid parate til at hæve de nuværende straffe endnu mere end regeringen lægger op til:

»Et halvt år længere straf for at blive taget med et skydevåben? Jeg tror, det giver for lidt. Vi er selvfølgelig med på at gøre det, og vi støtter det, men skydevåben burde give langt højere straffe,« siger Tom Behnke.

Konservative foreslog i foråret, at dømte rocker- og bandemedlemmer får en tillægsstraf, som går ud på, at de ikke må ses sammen med deres gamle venner fra de kriminelle miljøer i to år efter afsonet straf.

Ifølge Tom Behnke ville det både have en afskrækkende effekt og give bandemedlemmerne en håndsrækning til at kunne forlade miljøet.

Venstre vil sætte hård mod hårdt

Under overskriften »hårdt mod hårdt« præsenterede Venstre i marts partiets bud på en bandepakke.

Kriminaliteten skulle straffes hårdere, og bandefolk på offentlig forsørgelse skulle underlægges grundig, systematisk kontrol. Politiets bandeindsats skulle opprioriteres på bekostning af trafikindsatsen, og et forbud mod at tidligere dømte må gå med skudsikker vest, skulle undersøges nærmere.

Desuden foreslog Venstre, at bandekriminalitet særskilt bliver omfattet af udvisningsreglerne, så udlændinge kan udvises, hvis de deltager i organiseret kriminalitet.

En række fagfolk med ekspertise på området mente dog ikke, at Venstres forslag ville have den ønskede effekt.