Bødskov: Lokale mærkesager er langt fra tomme løfter

Eksperterne tager fejl, når de underkender politikernes lokale valgløfter på grund af manglende indflydelse. Det siger Morten Bødskov, der selv kæmper for trafikken på Københavns vestegn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en helt forkert analyse, når forskere advarer vælgerne mod at tro på, at deres folkevalgte kan få gennemført de lokale mærkesager på Christiansborg.

Sådan siger Socialdemokraternes udenrigs- og EU-ordfører, Morten Bødskov (S), som under valgkampen lover sine vælgere at forbedre trafikforholdene på den københavnske vestegn.

Ifølge en opgørelse fra Ugebrevet A4 har hver fjerde folketingsmedlem ikke formået at sætte sig på en udvalgs-, ordfører- eller ministerpost, der giver adgang til at arbejde for de lokale mærkesager. Men det gør ikke den store forskel, mener Morten Bødskov.

»Man får sine mærkesager gennemtrumfet ved at have stærke netværk både i sit lokalsamfund og på Christiansborg. Derudover skal man selv være til stede, når forhandlingerne foregår og milliarderne bliver fordelt. Gennem mine år som finansordfører brugte jeg megen energi på etableringen af letbanen på den københavnske vestegn. Det er et meget godt billede på, hvordan man får indflydelse på fordelingen af milliarder til lokalområdet uden nødvendigvis at sidde i Transportudvalget,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Parlamentsforsker ved Aarhus Universitet Asbjørn Skjæveland mener, at skal være opmærksom på, at man ikke får et folketingsmedlem, der har lokale sager som første prioritet, når man sætter sit kryds 18. juni.

Morten Bødskov anerkender, at man politikere selvfølgelig skal passe det område, man bliver tildelt af partitoppen, men derudover er der rigeligt med albuerum til de lokale mærkesager.

»Jeg mener, han tager fejl, og jeg mener, han totalt har misforstået vores arbejdsform på Christiansborg. Vores hverdag er bygget op omkring et utal af kontakter og netværk, hvor vi drøfter de emner og bekymringer, som er vigtige for de borgere og vælgere, vi repræsenterer,« siger S-politikeren.

»Jeg ser en stigende tendens til, at vi på tværs af partier skaber netværk, som giver lokalområdet en større stemme på Christiansborg. Det gør vi i hvert fald på den københavnske vestegn. Jeg har eksempelvis et netværk, hvor jeg diskuterer trafik i min lokalkreds, som er en absolut topprioritet for mig,« siger Morten Bødskov.