Anders Samuelsen bliver ny udenrigsminister – Kristian Jensen skal være finansminister

Liberal Alliances leder tager over efter Kristian Jensen. Venstres næstformand skal i stedet være finansminister, mens Søren Pape Poulsen bliver ny justitsminister. Flere andre ministernavne er desuden på plads.

Flere navne fra statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nye trekløverregering er begyndt at dryppe søndag aften.

Det er blandt andet kommet frem, at Danmarks kommende udenrigsminister hedder Anders Samuelsen.

Ifølge TV 2s oplysninger tager Liberal Alliances leder således over efter den nuværende udenrigsminister, Venstres Kristian Jensen, når Lars Løkke Rasmussen (V) mandag præsenterer sin nye VKLA-regering.

Venstres næstformand skal i stedet være ny finansminister, erfarer Politiken søndag aften.

Det betyder samtidigt, at Claus Hjort Frederiksen (V) stopper i Finansministeriet. TV 2 oplyser, at den erfarne V-minister i stedet fortsætter som forsvarsminister.

Der er også fundet en ministerpost til de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. TV 2 erfarer således, at Søren Pape Poulsen skal være justitsminister i den kommende regering.

Berlingske har fået bekræftet ministerposterne til Anders Samuelsen, Kristian Jensen og Søren Pape Poulsen.

Simon Emil Ammitzbøll bliver økonomi- og indenrigsminister

Ifølge Berlingskes oplysninger bliver Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, ny økonomi- og indenrigsminister i et nyoprettet ministerium i stil med det, Margrethe Vestager (R) fik under regeringsdannelsen i 2011.

Liberal Alliances medie- og kirkeordfører, Mette Bock, bliver desuden ny kultur- og kirkeminister. Hun afløser Bertel Haarder (V).

Samtidig bliver den nuværende finansordfører og formand for Folketingets Finansudvalg, Ole Birk Olesen (LA), ifølge TV 2 ny transportminister.

De Konservatives Brian Mikkelsen bliver ifølge Berlingskes oplysninger ny erhvervsminister. En post, han overtager fra Troels Lund Poulsen (V).

Samtidig bliver de Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado, der i øjeblikket er på barsel, ny børne- og socialminister.

Løkke sætter hold med 22 ministre

Ifølge TV 2 og Berlingskes oplysninger kommer den nye regering, som Lars Løkke Rasmussen præsenterer mandag klokken 11, til at bestå af 22 ministre. Den nuværende regering består af 17 ministre.

Heraf går de 13 ministerposter til Venstre, mens Liberal Alliance får seks, og de Konservative får tre ministerposter.

Det er ikke første gang, at en partileder sætter sig på udenrigsministerposten. Det gjorde SFs tidligere formand Villy Søvndal således også i Thorning-regeringen.

Lars Løkke Rasmussen, Anders Samuelsen og Søren Pape Poulsen præsenterede søndag eftermiddag på et pressemøde et nyt regeringsgrundlag for den kommende trekløverregering.

»Vi vinder næste folketingsvalg sammen«

»Jeg er ikke i tvivl om, at ved at vi nu rykker sammen og justerer vores synspunkter ind til ét, så får vi et langt stærkere og klarere udgangspunkt,« lød det fra statsministeren, da de tre mødte pressen.

Ifølge Anders Samuelsen bliver det nye regeringssamarbejde »langtidsholdbart«, forklarede LA-lederen.

»Vi vinder næste folketingsvalg sammen. Og det næste igen. Det her bliver langtidsholdbart. Det er jeg helt overbevist om.«

Idéen om en trekløverregering opstod, da Lars Løkke Rasmussen måtte erkende, at den parlamentariske situation var så fastlåst, at han stod og stirrede lige lukt ind i en risiko for et folketingsvalg, der ville koste ham regeringsmagten. En risiko, der kun voksede sig større og større.

»Jeg kommer ikke til at true med at vælte den her regering«

Årsagen til den fastlåste parlamentariske situation var Anders Samuelsens ultimative krav om en topskattelettelse på fem procentpoint – ellers ville Liberal Alliance trække støtten til V-regeringen. Og det skyldtes også, at DF-formand Kristian Thulesen Dahl ligeså ultimativt afviste at honorere Samuelsens krav med parolen »det kommer ikke til at ske«.

Ifølge Anders Samuelsen hører tiden med trusler fortiden til.

»Jeg kommer ikke til at true med at vælte den her regering. Det tvivler jeg på,« sagde han på pressemødet søndag eftermiddag.

Opdateres....