Her er Løkke, Samuelsen og Papes plan for Danmark

Den kommende trekløverregering bestående af Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har fremlagt det længste regeringsgrundlag nogensinde. Her får du overblik over de mest markante ting, den nye regering vil arbejde for.

Nyt regeringsgrundlag præsenteres på Marienborg . Lars Løkke, Søren Pape og Anders Samuelsen. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en uge med intense forhandlinger på Marienborg er Venstre, Liberal Alliance og De Konservative nået til enighed om en ny politisk plan for Danmark.

De tre partier præsenterede søndag det nye regeringsgrundlag, »For et friere, rigere og mere trygt Danmark« på et pressemøde på Marienborg.

Her er et overblik over de mest markante punkter i det nye regeringsgrundlag.

Økonomisk politik

Regeringen vil føre en politik, der øger beskæftigelsen med 55.000-60.000 personer og løfter velstanden med 80 mia. kr.

Personskat

Regeringen ønsker at sænke marginalskatten, og at topskatten »skal spille en langt mindre rolle end i dag«. Derudover vil regeringen i forbindelse med forhandlingerne om JobReform II fremlægge forslag, der markant mindsker antallet af danskere, der betaler topskat.

Boligskat

Regeringen vil fremlægge et justeret forslag til en ny boligbeskatning med afsæt i udspillet »Tryghed for boligejerne«.

Regeringen vil opretholde fastfrysningen af ejendomsværdiskatten og fortsat fastfryse grundskylden for boligejerne. Det skal ifølge regeringsgrundlaget sikre tryghed for boligejerne.

Retspolitik

Regeringen vil placere en ny politiskole i Herning. Det skal bidrage til bedre balance mellem landsdelene. Derudover vil regeringen øge optaget af politielever over de kommende år.

Regeringen vil opretholde den nuværende midlertidige grænsekontrol, og der skal indføres en nødbremse, så asylansøgere kan afvises på grænsen, hvis det bliver nødvendigt.

Regeringen vil have en ny og mere tidssvarede straffelov med større fokus på personfarlig kriminalitet. Der skal nedsættes en straffelovskommission, som blandt andet får til opgave at se på de generelle principper for strafudmåling,

Regeringen vil fremlægge en rocker- og bandepakke, som skal slå højere ned på rocker- og bandekriminalitet.

Uddannelse

Regeringen vil arbejde for en gennemførelse af folkeskolereformen, og det skal løbende vurderes, om der er behov for justeringer. Skolerne indsats for de fagligt svageste skal styrkes.

Regeringen vil arbejde for, at flere unge gennemfører en erhvervsuddannelse med en praktikplads i en virksomhed. Mindst 25 pct. af de unge i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. I 2025 skal andelen op på 30 pct.

Regeringen vil have, at mindst 60 pct. af de beskæftigede nyuddannede skal finde job i den private sektor, og at mindst 50 pct. af de 30-årige har afsluttet en videregående uddannelse. Regeringen vil arbejde for, at flest muligt færdiggør deres uddannelse på normeret tid.

Regeringen vil med afsæt i V-regeringens SU-udspil fremlægge et nyt udspil til en omlægning af SUen.

Erhvervspolitik

Regeringen vil fremlægge et vækstudspil med forslag om blandt andet at lempe skatter for virksomhederne. Det skal generelt være billigere at drive virksomhed i Danmark.

Regeringen nedsætter et »Råd om gode konkurrencevilkår«, der skal følge og efterse erhvervsvilkårene for virksomheder.

Regeringen vil sænke skatten, når virksomheder skal gennem et generationsskifte. Derudover vil regeringen lette reguleringer på erhvervslivet med i alt seks mia. kr. frem mod 2025.

Regeringen vil fremlægge et forslag i 2018 om at udflytte endnu flere statslige arbejdspladser væk fra Hovedstadsområdet.

Udlændinge

Regeringen vil have et nyt asylsystem, hvor man søger asyl fra et tredjeland og ikke ved Europas grænser.

Regeringen vil stramme kravene til familiesammenføringer. Det skal særligt være rettet mod de udlændinge, der har ringere forudsætninger for at blive integreret i det danske samfund. Det skal derudover være sværere at opnå dansk statsborgerskab.

Regeringen vil have flere udlændinge til at forsøge sig selv ved at skærpe brugen af optjeningsprincipper til offentlige ydelser. Ambitionen er, at hver anden flygtning skal være i beskæftigelse efter tre år.

Regeringen vil overholde de internationale konventioner, som Danmark har tilsluttet sig.

Offentlig vækst

Regeringen vil have en realvækst i det offentlige forbrug på 0,3 pct.

Forsvar

Regeringen vil tilføre flere midler til Forsvaret i et kommende forsvarsforlig. Danmark skal yde »et væsentligt bidrag« til NATO-samarbejdet.

Regeringen vil arbejde med en ny strategi for cyber- og informationssikkerhed.

Sundhed og ældre

Regeringen vil sætte flere offentlige sundhedsopgaver i udbud. Der skal ikke indføres brugerbetaling på sundhedsområdet i denne valgperiode.

Regeringen vil have hurtigere diagnose og behandling af patienter, der er henvist til undersøgelse på hospitalerne.

Regeringen vil føre en ældrepolitik, der tager udgangspunkt i Ældrekommissionens fem grundlæggende værdier. Derudover vil regeringen arbejde for friere valg til i ældreplejen.

Klima og miljø

Regeringen vil arbejde for at verdens temperaturstigninger skal holdes under to grader, som blev vedtaget med Klimaaftalen i Paris i 2015.

Regeringen vil arbejde for, at mindst 50 pct. af Danmarks energiforbrug dækkes af vedvarende energi i 2030.

Regeringen vil i 2017 fremlægge forslag til en ny bred energiaftale efter 2020, der tager udgangspunkt i Energikommissionens arbejde. Naturpakken skal gennemføres.

Offentlighedsloven og medier

Regeringen vil lempe den såkaldte »ministerbetjeningsregel«, der beskytter den interne og politiske beslutningsproces. Det skal ske, når offentlighedsloven evalueres i 2017.

Regeringen vil privatisere TV2. Privatiseringen skal være klar, når det nuværende medieforlig udløber i 2018. TV2 skal fortsat have et bredt udbud af public-service tilbud.

Regeringen vil sænke licensen og arbejde på en »fokusering« af DR.

LÆS MERE