Alternativet foreslår mulighed for lokale valuta: »En notorisk dårlig idé«

Fredag fremsatte Alternativet et forslag, som skal gøre det muligt at oprette lokale valuta rundt om i Danmark. De lokale valuta skal kun kunne anvendes sideløbende med den danske krone. Alligevel bliver forslaget kraftigt kritiseret fra flere sider.

ARKIVFOTO: Gammel købmandshandel, Købmandsbutik i landsbyen Vrads, Årets Landsby 2012 Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Støt de lokale erhvervsdrivende, gør noget godt for miljøet og bekæmp skattely – betal med lokal valuta.

Sådan lyder en ny idé fra Alternativet, som vil gøre det muligt at oprette lokale valuta rundt omkring i Danmark.

Forslaget vil gøre det muligt at oprette egne møntenheder rundt om i danske byer, som kun kan anvendes i de pågældende lokalområder. De lokale valuta skal være et supplement til den danske krone og skal være med til at støtte det lokale handelsliv.

»I lande som Frankrig, Holland, Tyskland og England har man flere steder indført lokale valutaer, der har gavnet det lokale forretningsliv, den lokale kreativitet og den lokale fællesskabsfølelse. I bydelen Brixton i London gik det lokale forretnings- og foreningsliv sammen og lavede Brixton Pound, der i dag kan bruges som betaling i omkring 250 lokale forretninger, som så igen bruger Brixton Pound lokalt. På den måde kommer pengene altså i lokal cirkulation, hvilket har været medvirkende til at øge efterspørgslen på lokale varer og løsninger,« som Alternativet selv skriver i forslaget.

Partiet slår også på, at de lokale valuta kan gavne miljøet, fordi transporttiden og de miljømæssige omkostninger mindskes, når flere varer købes lokalt, ligesom lokale midler er svære at flytte ud af landet og derfor sjældnere vil ende i skattely.

På sociale medier bliver Alternativet dog kritiseret for, at forslaget er spild af tid.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, fremfører blandt andet kritikken, hvor han heller ikke er enig med Alternativet i, at forslaget vil skabe vækst.

»Vækstskabende? At opbygge handelshindringer mellem landsdele?,« som han skriver på Twitter.

Socialdemokraternes skatteordfører Jesper Petersen kalder forslaget for »en notorisk dårlig idé«, og stiller spørgsmålstegn ved, om indbetalingerne af eksempelvis moms kan kontrolleres korrekt.

I dag er det ikke muligt at indføre lokale valuta, men på eksempelvis Djursland er der lokale kræfter, som arbejder på at få indført en lokal valuta. Læs mere her.