Ældre Sagen ser positive takter i finanslovudspil

Regeringens finanslovudspil indeholder et økonomisk løft af sundheds- og ældreområdet. Det glæder Ældre Sagen, som kalder indsatsen tiltrængt.

Økonom Jens Højgaard. Ældresagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reimar Juul
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen ønsker at løfte sundhedsområdet med 2,4 milliarder kroner, erfarer Berlingske. Pengene skal bruges til at styrke indsatsen over for demente, ældre og medicinske patienter.

Det glæder souschef i Ældre Sagen Jens Højgaard, som ser flere positive elementer i regeringens udspil.

»Vi har i mange år set store problemer på sundhedsområdet med patienter, der ligger på gangene på de medicinske afdelinger, hvilket ganske enkelt er uværdigt. Samtidig er patienter i flere tilfælde endt som kastebolde mellem kommuner og sygehuse, så det er virkelig tiltrængt, at man vil sætte ind og gøre en kraftig indsats på det her område,« siger souschefen.

I finanslovudspillet, som præsenteres tirsdag formiddag, lægger regeringen derudover op til, at de danske patienter skal have en såkaldt behandlingsgaranti. Det betyder, at patienterne får ret til at blive behandlet på et privathospital, hvis ventetiden på behandling er længere end 30 dage på de offentlige sygehuse.

Det forslag er Ældre Sagen mere lunkne over for, forklarer Jens Højgaard:

»Det er fint med en kort udredningsgaranti, men det er vigtigt, at den ikke stjæler så mange ressourcer, at det går ud over de medicinske afdelinger. Så det er vigtigt, at den bliver indført på en rimelig måde,« siger han.

Samtidig påpeger souschefen, at det er væsentligt at få sikret kommunernes økonomi, så der ikke bliver sparet på kernevelfærden.

»Vi får meldinger om, at kommunerne blandt andet vil skære på ældreområdet i 2016 som følge af omprioriteringsbidraget. Men det hænger jo ikke sammen med, at man i valgkampen sagde, at ældreområdet skulle styrkes,« siger Jens Højgaard.

Ældre Sagen foreslår derfor, at der i finanslovforhandlingerne lægges op til at give en såkaldt ældremilliard til de ældre, sådan som Dansk Folkeparti tidligere har foreslået.