Hjorts finanslov, Holsts kvaler og Løkkes løbeinvitation

Dagens overblik: Morgenposten giver dig overblikket over alt det, der allerede er sluppet ud om regeringens finanslovsforslag. Og så får du seneste nyt i sagerne om Carl Holsts spindoktor og Støjbergs annoncer og en særlig invitation fra statsministeren.

Claus Hjort Frederiksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

I dag er det store finanslovsdag. Finansministeren fremlægger regeringens udspil klokken 11 i Finansministeriet, men allerede nu er en del detaljer om næste års statsbudget sluppet ud. Du får overblikket og alle detaljerne i dagens morgenpost, der også når rundt om Carl Holst og Inger Støjberg.

Men vi starter altså med finansloven.

Ifølge både Jyllands-Posten og Politiken er der stor forskel på de toner, der lød fra statsminister Lars Løkke Rasmussen i valgkampen og det forslag til en finanslov, som Claus Hjort Frederiksen i dag fremlægger.

En af de store forskelle, som begge aviser bringer på forsiden i dag, består i antallet af asylansøgere, der kommer til landet de kommende år.

På et pressemøde under valget lancerede Venstre den såkaldte straksopbremsning, som straks efter valget skulle sættes i værk og sørge for, at der ville komme færre asylansøgere.

Men ifølge Politiken og JP er det en central del af finansloven, at regeringen forventer en mindre stigning i antallet af asylansøgere de kommende fire år. Sidste år kom der 14.792 asylansøgere til Danmark, mens regeringen de næste fire år regner med, at 15.000 flygtninge årligt kommer hertil. Ifølge Politiken var antallet af asylansøgere i 2013 7.557 personer.

Mere finanslov...

Også Berlingske har kigget nærmere på det finanslovsudspil, der præsenteres senere.

V-regeringen lægger op til besparelser for godt 6,6 mia. kroner. Regeringen har allerede, ad to omgange, meldt ud, at der er 5 milliarder kroner mindre til politiske tiltag, fordi man ønsker en »ansvarlig sikkerhedsafstand« til de tilladte grænser - ifølge den danske budgetlov må Danmark ikke have et underskud på mere end 0,5 pct. af BNP.

Besparelserne gør, at regeringen lægger op til et underskud på 0,4 pct. af BNP næste år.

De penge bliver hentet ved blandt andet at skære ulandsbistanden med 2,3 mia. kr. allerede næste år. Det sender Danmarks bidrag ned på FNs anbefalede minimumsniveau.

Og så ryger der 1,4 mia. kr. fra bevillingerne til forskning. Det betyder, at udgifterne til forskning skæres ned til 1,01 procent af bruttonationalproduktet - tæt på den internationale målsætning om én procent, som Politiken bemærker.

Endelig bidrager det udskældte omprioriteringsbidrag, det der har fået kælenavnet grønthøsteren, med 1,1 mia. kroner næste år. Pengene kommer fra kommuner, regioner og det statslige område, skriver Berlingske.

Derudover henter regeringen besparelserne følgende steder:
110 mio. kr. på boligstøtte til folkepensionister.
300 mio. kr. i såkaldte budgetforbedringer på uddannelses-, miljø- og klimaområdet.
300 mio. kr. i statstilskud, som DSB går glip af fremover.
200 mio. kr. ved at rydde op i statslige puljer.

Allerede nu er oppositionen ude med kritik:

Nogen gange kan man virkelig tale om sort politik

Posted by Jonas Dahl on 28. september 2015

Lidt mere finanslov: Det skal pengene bruges på...

Regeringen lægger op til et løft til sundhedsområdet på 2,4 mia. kroner. Det var et af Venstres løfter under valgkampen. Løftet skal blandt andet gå til de ældre patienter, de eksplosivt voksende medicinudgifter, en styrket demensindsats og hurtigere udredning af patienter.

Regeringen vil bruge 570 mio. kr. på en såkaldt erhvervsbeskatningsreform og 600 mio. kr. på lempelige skatteforhold i forbindelse med overdragelse af aktier, skriver Berlingske og Jyllands-Posten.

Regeringen vil også bruge 800 mio. kr. på at videreføre det såkaldte håndværkerfradrag til næste år. Det enedes regeringen med DF, K, SF og Alternativet om allerede i juni.

Der er også penge til yderområderne. Regeringen vil bruge 150 mio. kr. om året fra 2016-2019 på at »understøtte« erhverv uden for de større byer og i landdistrikterne, skriver Berlingske.

Og så skal det være nemmere at drive landbrug, mener regeringen. Derfor afsættes der 75 millioner kroner årligt i perioden 2016-19 til fødevare- og landbrugsinitiativer, skriver Ritzau ifølge jp.dk.

Fra 1. juli næste år bliver den såkaldte NOx-afgift afskaffet. Det koster 240 mio. kr., skriver Berlingske. Afskaffet bliver også den planlagte - og udskældte - reklameafgift. Det koster 180 millioner kroner, skriver Politiken.

Dagens (finanslovs)ledere:

Regeringens finanslovsdryp får vidt forskellig modtagelse alt efter, om du læser Politiken eller Berlingske i dag. »Farvel til fremtiden«, er overskriften på dagens leder i Politiken. »Nye roller« hedder Berlingskes ditto.

»Hvorfor satse på fremtiden, når man kan forsøge at holde fast i fortiden, lyder devisen. Men listen over langsigtede problemer bliver desværre kun længere efter i dag. Helt tosset er de bebudede besparelser på næste generation. Den store børnepakke, som SR-regeringen lancerede i foråret, og som skulle sikre flere pædagoger i daginstitutionerne og et generelt løft i sektoren, får kniven,« skriver Politiken i dag i sin leder.

»Dermed lægges der ifølge finansministeren op til en reel nulvækst næste år. Og det er trods alle protesterne den rette kurs. Dels er det vigtigt at holde styr på de offentlige udgifter og sikre, at væksten sker i den private sektor, dels har regeringen oven i det en bunden opgave i at skabe et økonomisk råderum for skattelettelser, når der til foråret skal forhandles en skattereform. En reform der skal bidrage til at indfri Venstres valgløfte om, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde«, står der i Berlingskes leder.

Holsts fortsatte kvaler

I går aftes blev Christian Ingemanns mailboks gennemgået på et forretningsudvalgsmøde i Region Syddanmark. Ud af 10.000 mails fra Ingemanns tid i regionen var omkring 800 af dem var fra valgkampsugerne i maj og juni i år - og halvdelen af de 800 handlede om Carl Holsts valgkamp, skriver Jyllands-Posten i dag.

Over for avisen kalder Ingemann det selv for et godt spørgsmål, om han bliver som Holsts særlige rådgiver og siger: »De overvejelser må jeg jo gøre mig«.

Her er regionens forretningsudvalgs udtalelse efter mødet i går.

I går aftes skrev BT, at Region Syddanmark ændrede en faktura, så den skjulte udgifter for 16.000 kr. til en ekstern konsulent, som i 2012 og 2013 blev hyret til at skrive et indlæg og tre taler til Carl Holst.

Tre borgere har nu taget sagen i egen hånd og meldt ham til politiet, skriver JydskeVestkysten her til morgen.

Dagens oprør

Der er behov for endnu et parti i den borgerlige blok. Det mener i hvert fald Pernille Vermund, der ved folketingsvalget i juni var kandidat for de konservative, og Peter Seier Christensen, hvis bror, Lars, er særdeles kendt at have støttet Liberal Alliance siden partiets begyndelse.

Projektets arbejdstitel er »Vi Konservative«, og folkene bag siger til Berlingske, at de føler sig »ærkekonservative uden at føle os hjemme i Det Konservative Folkeparti«.

»Jeg ser ikke et parti, der repræsenterer det, som jeg og mange andre ønsker for vores samfund i sag. Når man føler sig partiløs og hører om mange andre, der har det på samme måde, så må man tage initiativ til, at de får en stemme,« siger Pernille Vermund. Læs Berlingskes store interview med de to partistiftere og hele historien om partiet her.

Modsvar til Støjberg i Libanon

I dagens udgave af fire libanesiske aviser er der trykt en modannonce til Inger Støjbergs annonce om de skærpede opholdsvilkår, der er indført i Danmark for flygtninge. Modannoncen kommer i de samme aviser, der trykte den oprindelige annonce. Der står blandt andet:

»Undskyld for det fjendskab over for flygtninge, som blev udtrykt her«.

Læs hele historien og se annoncen her.

Dagens invitation

Vi kan liiige nå at videreformidle en invitation.

Den kommer fra statsministeren, og den indbyder interesserede til at løbe »små seks km. i godt selskab og fornuftigt tempo«.

Hvis man er til den slags, skal man bare møde op på torsdag fra kl. 16 på Marienborg, skriver Lars Løkke Rasmussen på Facebook:

DEL GERNE:I valgkampen lovede jeg de mange, der løb med ved arrangementer i Søllerød, Aarhus og København at lave...

Posted by Lars Løkke Rasmussen on Monday, September 28, 2015

 

Det skete i dag...

...i 1789: Den amerikanske kongres træder for første gang sammen.

...i 1917: Danmarks første aktieselskabslov.

Det sker i dag

11.00: Finansminister Claus Hjort Frederiksen fremlægger regeringens bud på en finanslov. Regeringen offentliggør kl. 10.00 sit forslag på fm.dk.

12.30: Udvalgsmøde i Skatteudvalget med opfølgning på mødet med ministeren om Skats udfordringer og fremtid, samt skatteministerens nye plan for Skats problemer med både it-system og inddrivelse af skattegæld.

Desuden har den amerikanske præsident Barack Obama inviteret stats- og regeringscheferne i koalitionen mod Islamisk Stat til topmøde i New York i dag. En koalition, som Danmark sammen med en række andre vestlige lande - heriblandt Storbritannien, Frankrig og Tyskland - har valgt at deltage i. Fra Danmark deltager blandt andet udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Kristian Jensen lagde dette billede op på Twitter i nat:

Morgenposten opdateres løbende. Senest 8:30