Ægtepar kæmper om samme mandat

Fatma Øktem og Bünyamin Simsek har været gift i 12 år, men de er flyttet fra hinanden under valgkampen, for de kæmper om samme plads i Folketinget.

Fatma Øktem (V) og hendes mand Bünyamin Simsek (V) kæmper om de samme stemmer til folketingsvalget 15. september (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fatma Øktem er opstillet til Folketinget for Venstre i Østjyllands Storkreds. Det samme er hendes mand Bünyamin Simsek. Begge stiller op for partiet Venstre.

Og så skulle man måske tro, at de ville føre valgkamp sammen, når nu de er under samme partifane, men sådan er det ikke. Tværtimod er de i åben kamp om samme mandat til Folketinget, og under valgkampen bor de ikke sammen.

- Når dagen er omme, er han også en konkurrent, siger Fatma Øktem til bt.dk.

I Østjyllands Storkreds står Venstre til at hente seks kredsmandater, ligesom partiet gjorde ved sidste valg, i 2007. Men de fleste af de mandater ser ud til at gå til kendte navne som Venstres klimaminister Lykke Friis, undervisningsminister Troels Lund Poulsen, den forhenværende minister Karen Jespersen, socialordfører Anne-Mette Winther Christensen og IT- og udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.

Dermed bliver det sjette mandat højst sandsynligt det eneste, der kommer i spil. Og det har ægteparret kig på.

Derfor ringede bt.dk dem op - hver for sig - for at høre, hvordan det er at være i kamp om samme plads i Folketinget.

- Sandsynligheden for, at en af os ikke bliver valgt ind og bliver lidt ked af det og skuffet, er der selvfølgelig og er stor. Men der skal være plads til det hele, det har der altid været i vores forhold, og derfor tror jeg ikke, der er nogen af vores venner og omgangskreds, der er særligt overraskede over, at vi kan finde på at gøre det her. Vi kan sagtens juble på hinandens vegne, og vi kan også godt trøste hinanden, siger Fatma Øktem.

En melding i samme stil kommer fra hendes mand.

- Det er ikke så meget anderledes end at konkurrere mod andre kandidater. Vi ser det som, at vi kæmper for, at Venstre får det bedst mulige valg, og kommer én af os ind, så er det fint, kommer vi begge ind, så ser vi det som noget rigtig positivt, for så kommer vi til at se hinanden meget mere, end vi gjorde tidligere, siger Bünyamin Simsek, som er medlem af Aarhus Byråd og kontorchef i Jobcenter Aarhus, mens Fatma Øktem er projektleder og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland.

- Hvis det skulle være sådan, at Fatma bliver valgt ind, og jeg ikke gør det, vil jeg juble. Jeg tror også, jeg vil knibe en tåre eller to, fordi jeg vil være så lykkelig på hendes vegne, siger han.

Alligevel er der valgkamp i stemmerne, når man spørger, hvorfor man skal stemme på den ene frem for den anden.

Bünyamin Simsek: - Man skal stemme på mig, fordi mine væsentligste mærkesager er unge og uddannelse. Jeg vil gerne have, at man kan trække studiematerialer fra i skat såsom bøger og computer. En anden ting vigtigt ting er anlægsinvesteringer til Østjylland. Det vil også gavne Horsens, hvor Fatma er opstillet, men jeg er stærk tilhænger af en Kattegatsbro og at gøre E45-motorvejen ved Aarhus til firesporet.

Fatma Øktem: - Man skal stemme på mig, fordi jeg har en helt anden indgangsvinkel til politik. Men jeg prioriterer også andre områder, end dem Bünyamin har som mærkesager.

- Mine mærkesager er økonomi, uddannelse og sundhed. Specielt det sidste er noget helt andet. Og hvis man gerne vil have en stærk østjysk kvinde valgt ind, så er det mig, man skal stemme på. siger Fatma Øktem.

Hvis det usandsynlige skulle ske, at de begge bliver stemt ind, ser de frem til at skulle se hinanden mere.

- Vi har altid haft meget travlt begge to, så det er ikke fordi, vi ser hinanden ekstremt meget, og det gør vi heller ikke her under valgkampen, men det kunne være rart, hvis vi begge blev stemt ind, så vi havde tid til at se hinanden noget mere, siger Fatma Øktem.

Fatma Øktem og Bünyamin Simsek har været gift i 12 år og har ingen børn sammen.