Fastelavnsbollerne er landet, men du skal selv gætte smagen – og fem andre gode oplevelser lige nu

AOK
Oplevelser
Guide

Der er flere ting at glæde sig over. Nedlukningen er ovre, København er vågnet, de første fastelavnsboller er dukket op i bagerierne, og fra nu af bliver det kun lysere. Her er seks gode oplevelser – fra god smag og lysende kunst til en tur med H.C. Andersen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fastelavn starter tidligt i år. I hvert fald har flere bagerier taget forsmag på den velsmagende bolle. Den sidste del af januar byder også på ture ud af byen – og godt selskab.

Her er seks gode oplevelser i og tæt på København lige nu.

1

Tid til fastelavnsboller

Salget af fastelavnsboller eksploderede sidste år – nok hjulpet godt på vej af corona. Nu er det igen ved at være tid til bagværk, der varsler lysere tider.

Flere bagerier har allerede taget hul på fornøjelserne med deres særlige version. Det gælder også Københavns nye bageri PERRON, der i forbindelse med sin åbning sidste år lancerede noget så eksotisk som en spandauer med bechamelsauce.

Nu giver konditor Kathrine Velin, der har en fortid hos henholdsvis La Glace, Nimb og Andersen Bakery, sit bud på to slags fastelavnsboller. De kan købes fra i morgen, 20. januar, og består begge af en wienerdej med massevis af lag.

Til gengæld er det en hemmelighed, hvad de er fyldt og toppet med. Det afsløres først fredag, da bageriet har udstedt en konkurrence om at gætte, hvilke smage, der er tale om. Man kan både møde op og gætte eller prøve lykken på deres instagramprofil.

PERRON ligger i området BaneGaarden, som er en del af DSBs gamle baneterræn mellem Vesterbro og Sydhavn. Det har stået tomt i adskillige år, men har nu fået nyt liv med gårdbutik, restaurant og bageri, som ligger i en 200 kvadratmeter stor og 100 år gammel restaureret trælade.

10

På tur med H.C. Andersen

Danmarks nationaldigter var kun 14 år, da han drog til København for at slå sig ned i hovedstaden. Selv beskrev han sin ankomst således:

»Mandag morgen den sjette September 1819 saae jeg fra Frederiksberg Banke første Gang Kjøbenhavn; derude steg jeg af med min lille Bylt og gik igennem Haven, den lange Allee og Forstaden ind i Byen.«

Netop her – omkring Frederiksberg Have – kan man spadsere sig en god tur i smukke omgivelser i selskab med H.C. Andersen. Det er firmaet StoryHunt, der har skabt en interaktiv oplevelse, som skildrer forfatterens Frederiksberg.

Den hedder »Vejen til drømmene« og foregår sådan, at man køber sin billet og sætter hovedtelefonerne i ørerne. Mens man går rundt i haven, får man en række interessante oplysninger om de steder, man passerer. På rutens 12 stop kommer man også omkring Frederiksberg Kirkegård. Turen ender ved museet Bakkehuset, hvor man kan lære mere om H. C. Andersen.

Turen varer en-to timer og byder også på en dialog mellem den unge og den ældre H.C. Andersen. Den modne forfatter beder for eksempel den unge om »ikke at hvile på laurbærrene«, da han skal »nå at skrive hele 157 eventyr«. Og den samtale fortsætter og kommer også omkring kærligheden. Da den unge H.C. på klingende fynsk spørger: »Hvad med kærligheden«? svarer hans ældre jeg med et: »Det er kompliceret«.

Det koster 99 kroner at få adgang til turen, som til gengæld kan bruges et ubegrænset antal gange. Med i prisen er også en indgangsbillet til Bakkehuset, som normalt tager 80 kroner i entré.

Se traileren her:

4

Spænd skøjterne

Hvis kombinationen af frisk luft og leg trækker, gælder det om at spænde skøjterne og komme ud på isen.

De fleste kender den klassiske bane ved Frederiksberg Runddel, hvor man også i år kan bevæge sig let afsted på isen fra klokken 11-20 (mandag til fredag) og klokken 10-20 i weekenderne. Men der er også kommet en ny bane at muntre sig på. Den nyrenoverede Enghaveparken har fået sin egen, som er åben hver dag fra klokken 10-20 – med direkte udsigt til Arne Jacobsens koncertpavillon. Her er tilmed »fredagsdisko med DJ« fra kl. 17 de næste uger, hvis der skal musik til strabadserne.

Skal turen kombineres med mad, er Broens skøjtebane stedet at udfolde talenterne. Her holder madboderne åbent mandag-torsdag kl. 15-20 og 12-20 i weekenderne, mens baren serverer drikkevarer fra klokken 10-21 på hverdage og 10-22 fredag og lørdag.

Det er gratis at bruge alle tre skøjtebaner.

10

Glamping med stort G

Lyst til endnu en tur ud af byen? Skovtårnet ved Gisselfeld er kendt for sin særlige arkitektur og den smukke udsigt, der kan opleves, når man har forceret de 45 meter, der er til toppen. Tårnet er dog ikke den eneste attraktion, der er på stedet.

Få meter væk - midt i skoven kan man leje en jurt, som er et slags telt inspireret af nomadefolket i Gobi-ørkenen. I den del af verden hersker ekstreme temperaturer om vinteren, hvor den nemt kan falde til minus 40 grader. Teltene er med andre ord konstrueret, så man kan holde varmen på vores breddegrader.

Samtidig er jurterne stilfuldt indrettet, og en særlig bonus er det lille tilhørende badehus med varme i gulvet, badekar og udsigt til skoven. Glamping med masser af glam!

Læs mere her.