René Redzepi er ikke i tvivl om ny superhypet restaurant: Book bord. Nu!

Restaurantscenen er, efter at have ligget i ufrivillig corona-dvale, ved at vågne op til dåd. Tidens mest omtalte sted åbnede sidste uge i lokaler, der tidligere husede en cocktailbar – og det er allerede hundesvært at få et bord. Berlingske har talt med Jonathan Tam, der står bag det nye sted.

Den canadiske kok Jonathan Tam står bag tidens mest hypede københavnske restaurant, der ligger i Rantzausgade på Nørrebro. JonathanTam har tidligere arbejdet på både Noma og Relæ. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Rantzausgade på Indre Nørrebro er de samme lokaler, der tidligere husede den stemningsfyldte cocktailbar Gilt, lige nu den Københavnske restaurantscenes 'ground zero'.

Store dele af den gastronomiske elite har allerede været forbi.

Bo Bech, Christian Puglisi og ikke mindst verdens mest berømte dansk kok, René Redzepi, har delt deres begejstring for det nye hypede sted og dets Hongkong-inspirerede æggetærte. Som René Redzepi skriver på Instagram, hvor han har over én million følgere, (oversat fra engelsk): »Det her sted går helt amok. Du bør booke bord, nu«.

Generalprøven

Stedet, alle taler om, hedder Jatak. Navnet refererer til kokkens svar, som bekræfter, at ordren er forstået, Ja tak, chef.

Restauranten »Jatak« er lige åbnet i beskedne 90 kvm store lokaler, der tidligere rummede en cocktailbar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Jatak åbnede 14. januar med en såkaldt 'soft opening', som minder lidt om en generalprøve, mest for de indviede og venner og bekendte, men allerede nu er Jatak som sagt ude over alle sociale medier. Og går man ind via restaurantens hjemmeside for at booke et bord, er der p.t. ingen ledige. Man kan kun skrives på venteliste.

Kokken Jonathan Tam står bag Jatak, der ligger i Rantzausgade på Nørrebro. Han har tidligere arbejdet på både Noma og Relæ (som siden er lukket). Han har også har været et smut forbi den amerikanske kultrestaurant Blue Hill at Stone Barns uden for New York, som Netflix-serien »Chef's Table« har dedikeret et helt afsnit til, så det er en erfaren mand, der regerer bag gryderne på tidens mest omtalte nye københavnske restaurant.

Flydende stil

Jonathan Tam har en mangesidet baggrund. Han er født i Canada, men har kulturelle rødder i både Kina og Vietnam, hvor begge hans forældre er født i en kinesisk enklave, hvilket også afspejler sig i opstartsmenuen på Jatak. Her kombineres nyt nordisk og kantonesisk køkken.

Tam har dog mange forbehold, hvis man spørger, om hans mad primært er kinesisk/kantonesisk: » Vores intention er ikke at lægge os fast på traditionelle metoder eller smage. Vi er ikke et ægte kantonesisk køkken. Men vi lader os gerne inspirere, ligesom vi også bruger teknikker og smage fra det nye nordiske køkken.«

Der arbejdes på højtryk i køkkenet på »Jatak«, der allerede har meget at leve op til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Så I har ikke lagt jeg helt fast på en særlig stil endnu?

»Jeg er ikke så optaget af at abonnere på det ene eller andet specifikke køkken, men vil hellere gå efter af lave det, jeg selv synes er fantastisk, samtidig med at jeg også trækker på min baggrund og viden. Vi er meget optagede af økologi og lokale skandinaviske produkter. Efter Noma og Relæ troede jeg, at jeg havde styr på det hele, men så var jeg på Blue Hill at Stone Barnes, hvor vi arbejdede intenst med det kinesiske køkken i syv uger, hvilket var virkelig øjenåbnende. Det kan meget muligt være, at vi om seks måneder laver noget helt andet end lige nu. Jeg vil ikke lægge en begrænsning på, hvad vi kan gøre.«

Hvordan har coronarestriktionerne påvirket jeres åbning?

»Det har været en vanvittig oplevelse at bygge restauranten op under coronaepidemien, mens det meste har været lukket ned. Vi har ikke kunnet folde stedet helt ud fra starten, pga. tidsbegrænsningerne osv. Så vi tænkte, at vi ville bruge starten af januar til at finjustere stedet og se, hvordan tingene fungerede, inden vi åbnede helt officielt. Vi er stadig ved at varme op. Vi har været et år om at bygge stedet. Vi er ikke i vores endelige form endnu. Vi har stadig en del overraskelser i ærmet. Vi er kun lige begyndt på vores rejse.«