Ugen på kanten: Blå time for det borgerlige Danmark

Collage: Wunderkind Fold sammen
Læs mere

Ifølge Den Danske Ordbog er den blå time »den tid på døgnet fra det begynder at blive mørkt, og til det er helt mørkt«. Snart er det efter alt at dømme helt mørkt for det borgerlige Danmark. Meningsmålingerne går i hvert fald kun én vej – og det er ikke op.

Lars Løkke Rasmussen er kendt som den ultimative politiske overlever, og han har efterhånden hevet ethvert mølædt politisk trick op af den pose, han har arvet fra Anders Fogh Rasmussen. Men intet synes at virke efter snart to ugers valgkamp. Først forsøgte Løkke at fortælle, at Venstre kunne levere lige så god socialdemokratisk velfærd som Socialdemokratiet, men uden skattelettelser. No luck. Derefter er en anden Foghsk klassiker, skattestoppet, kommet på banen, stort set uden at nogen har bemærket det.

Den, som bedst personificerer blå bloks genvordigheder, er Kristian Pihl Lorentzen, der ufrivilligt blev Venstres repræsentant for den brændte jords taktik i en overordentligt bogstavelig forstand, da han under en kampagnetur med et meget lidt klimavenligt veterantog uforvarende formåede at anstifte hele ti naturbrande i Midt- og Vestjylland. Venstre synes at være blevet det, som den fiktive mafiaboss Tony Soprano engang kaldte »den omvendte kong Midas« – alt, hvad de rører, forvandler sig til skrald.

Uheldigt for partiformanden

Hvorvidt den blå time har ramt Rasmus Paludan, er mere tvivlsomt. Lederen af det første danske parti, som er kommet i nærheden af Folketinget på et ønske om etnisk udrensning, klarer sig i meningsmålingerne stadig ganske godt. Men den sidste uge har været en anelse uheldig for partiformanden.

Dengang Paludan stadig primært var kendt for at kaste med koraner på parkeringspladser i provinsen og på YouTube, var mediernes interesse for hans person begrænset. Sådan er det ikke længere, og overalt på redaktionerne bliver der søgt aktindsigt og gravet i Paludans fortid med indædt journalistisk ildhu. Det er da heller ikke småting om det selverklærede »Danernes Lys«, som kommer for dagens lys.

I den mere artige ende af afsløringerne er det kommet frem, at manden, som drømmer om at udsende alle ikkevestlige indvandrere, selv har været advokat for flere asylansøgere, som han har hjulpet i deres kamp for at få ophold i Danmark. Her kan det naturligvis indvendes, at uvildighed er en dyd for jurister, og at man næppe behøver have sympati for sine klienter, for i så fald ville voldtægtsmænd og mordere næppe have mange chancer for at få en advokat.

Mere tvivlsomt er det, at Paludan har fået et polititilhold for årelang chikane af en medstuderende, som Paludan tilsyneladende havde noget større interesse for end omvendt. Det vil en række medier gerne spørge Paludan om, men belejligt nok for partiformanden synes de politifolk, der skal opretholde hans ytringsfrihed, ganske villige til at begrænse pressens mulighed for at konfrontere partiformanden med hans kulørte fortid.

»»Du har haft din chance,« siger en af betjentene og lukker klart og tydeligt af for adgang,« skriver Jyske Vestkysten om et forgæves forsøg på at lokke svar ud af partiformanden.

Alt har dog ikke handlet om etnisk udrensning og chikanesager i den forgangne uges valgkamp, hvor humoren gjorde sit indtog. Liberal Alliances Joachim B. Olsen indrykkede på noget ukonventionel vis en annonce på det erotiske website Pornhub.

Her kunne man læse opfordringen »Når du er færdig med at gokke, så stem på Jokke«. Historien gik verden rundt, og i betragtning af, at både brugerne af Pornhub og de få tilbageværende Liberal Alliance-vælgere i overvejende grad er yngre mænd, må det siges at være effektiv politisk kommunikation, der rammer målgruppen dér, hvor den er.

Ord, der ikke længere går

Den forgangne uge viste også, at end ikke Danmarks nationalpoet Halfdan Rasmussen er immun for racismeanklager. I hvert fald bortcensurerede Gyldendal en række af hans tekster fra en genudgivelse, fordi de ifølge forlaget »vil kunne opfattes som racistisk nedsættende«. Det drejer sig om børnerimene »Nogle øjne er smukke«, »Lille negerdukke«, »To små negerdukker«, »Hittehatte hætte-huer«, »Rikke«, »Alle bilerne fra landet«, »Negerdukken lille Sam« og »Sikken et hus«.

»Hvorvidt rimet i Halfdans ABC om den korpulente Else, der elsker både pølse og pelse, også risikerer at blive bortcensureret, vides i skrivende stund ikke.«


Beslutningen huer imidlertid ikke Halfdan Rasmussens datter, Iben Nagel Rasmussen (som i parentes bemærket er den Itsi-Bitsi, som Steppeulvenes Eik Skaløe sang om i sangen af samme navn), der mener, at det er en helt forkert prioritering.

»Som jeg ser det, så er det langt bedre at forklare børnene, hvor ordene kommer fra, og hvorfor man ikke bruger dem i dag. Det er historie. Ordene forsvinder jo ikke, bare fordi man udelader dem i en bog,« forklarede hun i et interview.

Hvorvidt rimet i Halfdans ABC om den korpulente Else, der elsker både pølse og pelse, også risikerer at blive bortcensureret, fordi det åbenlyst er fat-shamende eller tykfobisk, vides i skrivende stund ikke. For slet ikke at tale om den svært hustrumishandlende kanonkonge Knold, der skød både hoved og hat af sin kone.