Mangelful kontrol fremmer virksomheders skattesnyd

Synspunkt. Kun 0,4 procent af borgerne snyder bevidst i skat, mens hele ti procent af virksomhederne gør det. Vanskelige skatteregler er ikke årsagen. Risikoen for at blive opdaget er derimod for lille.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skat offentliggjorde kort før jul en undersøgelse, som gennemgår borgere og virksomheders evne og villighed til at betale den skat, de skal. Borgerne overholder generelt reglerne til punkt og prikke. Kun ni pct. har fejl i selvangivelsen, og blot 0,4 pct. skønnes at snyde bevidst.

Anderledes dystert ser det ud for virksomhederne. Alt i alt mangler små og mellemstore danske virksomheder at betale 14 mia. kroner i skat og moms for at overholde regelsættet. Hele seks ud af ti virksomheder har fejl i skattebetalingen.

Skat vurderer desuden, at hver tiende virksomhed snyder bevidst, men gruppen står for halvdelen af de udestående skattekroner. Vi har altså at gøre med en gruppe virksomheder, der bevidst snyder sig til en skatterabat på syv mia. kroner om året.

For syv mia. kroner kunne man øge personalet i ældreplejen, daginstitutioner og sundhedsvæsenet med 25.000 nye kolleger.

Der er kort sagt ikke tale om småpenge men et væsentligt beløb, der kunne bidrage til at styrke velfærdssamfundet. Regningen efterlades i stedet til lovlydige borgere og virksomheder.

Der er bred enighed om, at vi står med et kæmpe problem, som skal håndteres. Men når det kommer til løsninger, er regeringen og arbejdsgiverorganisationer mere tilbageholdende med den pisk, der ellers flittigt bruges over for borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

Løsningen skal i stedet findes ved regelforenkling, digitalisering og effektivisering i skattesystemet, lyder det.

TV2 kunne for nylig afsløre et groft eksempel på bevidst skattesnyd. Det var tydeligt for enhver, at simplere regler ikke havde gjort nogen som helst forskel her. Det er nok snarere et spørgsmål om, at risikoen for at blive opdaget er forsvindende lille.

De danske skattemyndigheder har efter mange års nedskæringer ressourcer til at kontrollere ca. tre procent af de små og mellemstore virksomheder. Så selv om alle kontroller ramte virksomheder uden rent mel i posen, ville to ud af tre snydere stadig gå fri. Det siger sig selv, at der i en sådan situation ikke er nok ressourcer til skattekontrollen.

Med den seneste finanslov blev der ganske vist sat et ekstra beløb af til kontrol og vejledning, men det kommer i kølvandet på ti års besparelser. Med løftet kommer vi tilbage på et ressourceniveau som i 2014. Altså året, hvor det samlede skattegab udgjorde 14 mia. kr. Intet tyder på, at udfordringen er blevet mindre siden da. Tværtimod.

Det er i alles interesse, at skatte­systemet drives effektivt, og at reglerne er til at forstå. Den indsats er meget vigtig, og medarbejderne i skattemyndighederne arbejder hver dag på sagen inden for de begrænsede rammer, regeringen har prioriteret at afsætte til skattekontrollen. Men når vi zoomer ind på problemet med bevidst skattesnyd for syv mia. kr., er simplere skatteregler bare ikke løsningen.

Der skal i stedet oprustes markant på mandskabet, så risikoen for at blive trukket ud til kontrol bliver større. Det er både i lønmodtagernes og erhvervslivets interesse, at alle betaler den skat, de skal. Det koster måske lidt på finansloven her og nu, men pengene kommer hurtigt tilbage i kassen.

Det viser f.eks. en nylig rapport fra konsulenthuset HBS, som anslår, at et løft i kontrolindsatsen med 1.000 medarbejdere vil styrke statskassen med næsten fire mia. kr.

Situationen er alvorlig, men det gode er, at potentialet – på en trist baggrund – er stort. Det er derfor på tide, at virksomhederne og regeringen også melder kontant ud i denne debat. I mange andre sammenhænge hører vi ofte regeringen og arbejdsgiverne bekymre sig om de offentlige finanser. Her er en gylden mulighed for at træffe et politisk valg, der sikrer indtægterne fremover.

Det er en vindersag for det brede folketing, lønmodtagere og arbejdsgivere at opruste på skattekontrollen. Lad os stå sammen om det i stedet for at sylte problemet i en svag retorik om simplere skatte­regler.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk