Bundløs naivitet

(Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Gas/FRIT/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske Business’ erhvervskommentator Jens Chr. Hansens artikel 3. januar 2017 om forhandlingen mellem Mærsk og regeringen om Tyra-feltet indeholdt bl.a. følgende betragtning: Efter at have slået fast, som var det en alment anerkendt kendsgerning, at det nu engang er betryggende for danske politikere at have en dansk operatør i Nordsøen, hedder det:

»Og derudover skal man huske, at en del af den profit, som Mærsk scorer på den danske undergrund, kanaliseres videre som udbytte til A.P. Møller Fonden og dermed til det danske samfund«.

For det første nævner Jens Chr. Hansen ikke i denne sammenhæng, at Shell og Chevron sidder på 48,8 procent af DUC, hvor Mærsk kun udgør 31,2procent.

Den danske partner, hvis udbytte indiskutabelt helt og fuldt kommer det danske samfund til gode, er Nordsøfonden med 20 procent af DUC.

For det andet er det direkte pinligt, at Berlingske Business’ erhvervskommentator så bundløst naivt tegner billedet af Mærsk’s engagement i Nordsøen som samfundsmæssig altruisme.

Et mere passende billede ville være Storm Petersens klassiske tegning af hunden, der fodres med sin egen hale.

For det tredje er der i det hele taget god grund til at kaste et kritisk blik på disse særligt skattebegunstigede fonde, der i deres dispositioner ikke opererer i offentlighedens og demokratiets dagslys.