Pæn påskenyhed til danskerne: Coronakrisen gør ondt, men såret er knap så slemt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 2020 bød på en nedgang i den danske økonomi på 2,7 procent. Det er noget mindre end tidligere beregnet. Det er det næstdårligste år for den danske økonomi i 50 år, men nu gør økonomerne klar til stort comeback.

Den danske økonomi klarer sig bedre gennem coronakrisen end ventet. I 2020 fik vi en nedgang i landets samlede produktion i form af bnp på 2,7 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er det værste år siden finanskrisen, men stadig noget bedre end tidligere beregnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Nedlukningerne og coronakrisen gør ondt på danskerne og den danske økonomi, men langt mindre end ventet.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at landets samlede produktion faldt med 2,7 procent i 2020. De tidligere tal fra Danmarks Statistik viste en nedgang på 3,3 procent.

Danmarks Statistik skriver, at det er ganske få erhverv, der trækker en stor del af nedgangen. Det drejer sig om transport, hoteller og restauranter samt kultur og fritid.

Nedlukningen i 2020 rammer dermed den danske økonomi mindre hårdt end det værste år i finanskrisen.

Økonomerne over en bred kam modtager opjusteringen positivt, og flere fremhæver, at vi nu gør klar til et pænt comeback for den danske økonomi på grund af åbningen.

»Dansk økonomi opjusteres med næsten 20 milliarder kroner, og dermed bliver nedturen i 2020 på 'blot' 2,7 procent,« siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI), der forventer øget fremgang i den kommende tid.

»Jeg håber og regner med, vi får et stort comeback i væksten nu, hvor Danmark bliver lukket mere op. Genåbningen vil sammen med udbetalingen af feriepenge sætte fart på privatforbruget igen,« siger Allan Sørensen.

Han understreger, at de nye tal fra Danmarks Statistik ikke ændrer på, at 2020 gav den næstdårligste vækst i den danske økonomi i 50 år.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank

»Det tager kortere tid at lappe det hul, som coronakrisen har efterladt i den danske økonomi. «


Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre fremhæver, at der er tale om det hårdeste slag for den danske økonomi siden finanskrisen, men han glæder sig alligevel over tallene fra Danmarks Statistik.

»Selvom sidste år er fortid, så er det ekstremt glædeligt, da det betyder, at det tager kortere tid at lappe det hul, som coronakrisen har efterladt i den danske økonomi. Vi forventer, at økonomien er tilbage på højde med, hvor den slap, i løbet af andet halvår af 2021,« siger Jeppe Juul Borre.

»Ser vi bort fra sidste års absurde udsving, så forventer vi, at de kommende to kvartaler vil byde på den stærkeste kvartalsvækst i dansk økonomi i 16 år,« siger Jeppe Juul Borre.

Han understreger, at optimismen over den kommende tid bestemt ikke er uden risiko. Den risiko knytter sig primært til, hvordan det går med udrulningen af vaccinerne og pandemien.

Højere ledighed

Danmarks Statistik skriver, at opjusteringen af vores økonomiske vækst skyldes, at virksomhederne havde en højere omsætning end tidligere beregnet i slutningen af 2020. Ligeledes er der nogle ændringer i forhold til betalingsbalancens løbende poster.

Samtidig med tallene for landets samlede produktion kom der en opgørelse over antallet af ledige i februar. Nogenlunde som forventet steg ledigheden i februar med 3.800 fuldtidspersoner. Antallet af ledige kom dermed op på 131.700 ansatte.

Men også på dette område mener økonomerne, at det er bedre end ventet, når man tager nedlukningen af den danske økonomi her i starten af året i betragtning.

Arbejdsløsheden er øget mindre end i foråret, hvor den på bare to måneder voksede med 50.000 personer.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skriver i en kommentar til ledighedstallene, at der er grund til optimisme, fordi antallet af nytilmeldte ledige er faldet her i marts.

»Det tyder på, at genåbningen i starten af marts allerede nu løfter aktiviteten i samfundet,« hedder det i kommentaren fra Peter Hummelgaard.

Samme melding lyder fra seniorøkonom i Dansk Erhverv Kristian Skriver.

»Der er udsigt til, at ledigheden igen falder. Flere dele af detailhandlen kan igen byde indenfor. Samtidig er der lagt en køreplan for genåbningen af samfundet de kommende måneder,« skriver Kristian Skriver: »Det giver mange virksomheder et velbegrundet håb for en mere lys fremtid, hvilket kan gøre, at arbejdsgiverne er mere tilbøjelige til at holde på medarbejderne, på trods af at omsætningen er væk

Rammer skævt

Det er dog samtidig tydeligt, at ledigheden rent geografisk rammer skævt. Ikke overraskende ser det værst ud i Region Hovedstaden. De seks kommuner, der er hårdest ramt her i coronakrisen, findes alle i Region Hovedstaden.

Det skyldes, at det er i den del af landet, hvor turisme og oplevelsesindustrien fylder mest. Luftfarten er nærmest banket i gulvet i krisen, og det rammer Tårnby Kommune med Københavns Lufthavn hårdt.

Ledigheden er steget med 2,3 procentpoint i Tårnby Kommune, siden coronakrisen ramte.