Vild kryptovaluta gør pludselig Chris Larsen til en af verdens rigeste personer

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Pr-foto fra Ripple Lab Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Velkommen til dagens nyhedsoverblik. Vi skal nok engang se nærmere på de voldsomme stigninger i de digitale kryptovalutaer. Og nok engang høre om problemer i Tesla. God fornøjelse.

1
Kryptovaluta gør Chris Larsen til en af verdens rigeste

Chris Larsens bedsteforældre kom fra en lille by uden for Aarhus. Nu er amerikaneren med de danske aner pludselig blevet en af verdens absolut rigeste på grund af kryptovalutaernes vanvittige værdistigning i 2017. Det skriver Finans.

Chris Larsen var først direktør og nu bestyrelsesformand i virksomheden Ripple Labs, som har udviklet sin egen kryptovaluta. Mens hele verden måbende har fulgt bitcoins stigning på mere end 1.000 procent i 2017, er værdien af én ripple - også kaldet XRP - steget fra 0,006 dollar til 2,9 dollar. En værdistigning på 36.018 pct. Det gør Ripple til den hurtigst stigende kryptovaluta i verden og den næstmest værdifulde efter bitcoin.

Chris Larsen har ifølge Finans knap 5,2 mia. ripples i sin private beholdning. Derudover ejer han 17 pct. af selskabet Ripple Labs. Det betyder, at Forbes opgør Chris Larsens samlede formue til 246 mia. kr., hvilket ville placere ham på 14. pladsen på listen over verdens rigeste personer - rigere end blandt andre Elon Musk og Steve Ballmer

2
Nye problemer for Musk: Tesla Model 3 langt bagud

Elon Musk har aldrig været bange for store løfter. Da han løftede sløret for Teslas Model 3, som blev præsenteret som elbilernes store globale gennembrud, lovede Musk, at han ved udgangen af 2017 skulle sende 5.000 modeller ud af produktionshallerne hver uge. De løfter kan Tesla slet ikke holde. I de seneste tre måneder af 2017 har Tesla blot leveret 1.550 Model 3-elbiler til kunderne.

Målet om at producere 5.000 om ugen er nu udskudt til juni, skriver Wall Street Journal.

Skuffelsen fik Tesla-aktien til at falde 2,1 pct. på børsen i New York i går.

Business anbefaler

3
Advokat advarer: Danske virksomheder er bagud i Brexit-forberedelser

Det er på høje tid at tage en række konkrete skridt i Brexit-forberedelserne for danske virksomheder på det britiske marked. For selv om der hersker stor usikkerhed om konsekvenserne af Brexit, er der allerede en række forholdsregler, som virksomheder bør overveje.

Og flere danske virksomheder kan allerede være bagud, vurderer advokatfirmaet Kromann Reumert.

Langt de fleste gør endnu ikke ret meget, og det ved vi, fordi vi rådgiver mange danske virksomheder og kender deres tilgang. Det er få, der er gået helt struktureret til værks, og det er især de helt store selskaber,« siger Søren Skibsted, der er partner i Kromann Reumert og chef for ­firmaets London-kontor.

Han peger på tre konkrete områder, hvor danske virksomheder i Storbritannien allerede nu bør tage affære. Nemlig i forhold til kontrakter, varemærker og medarbejdernes opholdstilladelser i Storbritannien. Læs mere om udfordringen i Berlingske Business (kræver abonnement).

4
Kapitalfond overtager det nye Grønttorvet for trecifret millionbeløb

Abrikoser, klementiner, danske kartofler, nødder og oliven.

Der findes næppe det stykke frugt eller grønt på hylderne i danske supermarkeder og grønthandlere, som man ikke kan finde hos det gamle Grønttorvet, som i 2015 skiftede den gamle grund i Valby ud med et gigantisk, nyopført anlæg i Taastrup på 67.000 kvadratmeter.

Men et navneskift fra Grønttorvet til Copenhagen Markets, nye lokaler og et frasalg af den gamle grund i Valby for omkring 600 millioner kroner er ikke det eneste, der er sket for det historiske andelsmarked, siden direktør Jens Faarup kom til roret i 2012.

Kapitalfonden NREP Logicenters har 1. januar overtaget driften, og de mange medejere - ofte selv stadeholdere - er blevet købt ud. Allerede tilbage i 2013 indgik grønttorvets ejere en aftale med NREP, om at de skulle overtage driften, når det nye anlæg stod færdigt. Kapitalfonden har købt Copenhagen Markets for omtrent en halv milliard kroner. Læs mere i Berlingske Business. (kræver abonnement)

Det skal investorerne holde øje med i dag

Nordnets investeringsøkonom Per Hansen udpeger her tre ting, som investorerne bør være opmærksomme på.

  • I går kom de gode amerikanske nøgletalsnyheder fra ISM, fremstilling. I dag er det PMI fra Italien, Frankrig, Storbritannien, Tyskland og Eurozonen, som står på programmet. Mon ikke de fortsat vil vise meget stærke økonomitakter og giver aktierne medvind?
  • Det ser ud til den amerikanske dollar, i det mindste kortsigtet, har ramt et lavpunkt overfor euroen. Hvis det også er sådan investorerne ser på det, kan det være begyndelsen til at de europæiske aktier skal hale lidt på de amerikanske.
  • Efter nye stigninger i olieprisen nærmer Nordsø-olien sig 70 dollars per tønde. Indtil videre har det ikke haft nogen større betydning og indflydelse på investorerne. Kan de stigende oliepriser på et tidspunkt få investorerne til at frygte at centralbankerne vil hæve renterne lidt hurtigere end ventet på grund af en accelererende inflation?

Det sker på markederne

Efter en ny stime af rekorder på New York-børserne, er de asiatiske aktier i plus her til morgen. Ikke mindst de japanske børser, som stiger stort efter at have holdt lukket i fire dage.

  • Nikkei 225 i Tokyo: +2,8 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: +0,4 pct.

  • China Shanghai Composite: +0,4 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,1 pct.