»Vi kunne ikke gennemskue beregningerne«

Overenskomsten med Joe & the Juice faldt på gulvet, fordi 3F har svært ved at gennemskue juicekædens beregninger, lyder det fra fagforeningen.

Foto: Malte Kristiansen. Joe and the Juice er blevet pålagt at ændre navn på seks af deres drinks. Til BM
Læs mere
Fold sammen

Når de ansatte hos Joe & the Juice endnu ikke har fået en overenskomst skyldes det, at fagforeningen 3F har svært ved at gennemskue, hvad den selv har skrevet under på.

»De beregninger, der ligger til grund for overenskomstem, kunne vi ikke gennemskue i første omgang,« siger Bo Christensen, der er forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel & Restauration.Hvorfor skriver I under på en overenskomstaftale, uden at I har tjekket den ordentligt på forhånd?»Jamen den person, der har forhandlet overenskomsten, var overbevist om, at den var forhandlet inden for rammerne, men det var den så ikke,« siger Bo Christensen.

Han fortæller samtidig, at arbejdsgiver-foreningen Horesta er blevet inddraget for, at 3F kunne sikre sig, at overenskomsten levede op til den hovedoverenskomst, som allerede er aftalt på området.

»Vi havde den til høring hos arbejds-giverforeningen, Horesta, og vi spurgte dem, om de mente, at den var på niveau med hovedoverenskomsten, og de har så heller ikke kunnet gennemskue tallene,« siger Bo Christensen, som fortæller, at det er sket før, at 3F bliver nødt til at trække sin underskrift på en overenskomst tilbage.

Underskrift med forbehold

»Vi skrev under med forbehold. Det gør vi med alle lokalaftaler, sådan at vi kan få en second opinion og få vurderet, om aftalen ligger inden for hovedoverenskomstens rammer,« siger han.

Den gamle aftale fra 2011 kan endnu ikke vedtages, men der arbejdes på en revideret overenskomst, fastslår 3F.

»Der er nu kommet mere klarhed på det seneste. Vi har fået flere tal, så vi bedre kan sikre os, at aftalen med Joe & the Juice ikke kommer til at underbyde vores hovedoverenskomst,« siger Bo Christensen.

Hvis arbejdersgiverne gerne vil undgå, at 3F trækker sig fra en allerede aftalt overenskomst, er der ifølge Bo Christensen kun én sikker løsning.

»De kan tiltræde hovedoverenskomsten, men det har ikke passet Joe & the Juice i dette tilfælde,« siger han.

De ansatte, som ikke har fået den lønstigning og de tillæg, de var stillet i udsigt fra midten af 2012 og indtil nu, kan han ikke hjælpe med kompensation.

»Nej, vi kan ikke gøre noget ved,« siger Bo Christensen.

3F håber at nå til enighed om en revideret overenskomst med juicekæden snart, men kan dog ikke sætte dato på. Ifølge Berlingske Business’ oplysninger er næste møde mellem de to parter i midten af september.