Topøkonomer: Danmark er på vej ud af krisen

Efter en del startvanskeligheder er en af de største motorer i dansk økonomi nu ved at komme op i omdrejninger. Det private forbrug steg således overraskende kraftigt i marts, viser nye tal. Det lover godt for den samlede økonomiske aktivitet.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk økonomi er med stormskridt på vej mod bedre tider. Der er nu udsigt til, at velstanden igen begynder at vokse efter en historisk nedtur sidste år, ligesom arbejdsløsheden formentlig vil vokse langt mindre end frygtet fremover. Krise og nedtur er med andre ord ved at blive afløst af optur og bedre tider.

Professor i økonomi ved Copenhagen Business School (CBS) og tidligere vismand, Jan Rose Skaksen, siger i hvert fald, at »rigtig meget tyder på, at Danmark nu er på vej ud af krisen.«

Professor og tidligere overvismand Claus Vastrup fra Aarhus Universitet siger på tilsvarende vis, »at vi nu har passeret bunden, og at tingene igen ser lysere ud.«

Vurderingen kommer efter, at Danmarks Statistik i går kunne fortælle, at danskernes lyst til at bruge penge igen er hastigt stigende. Der er nærmest tale om en slags ketchupeffekt, hvor det hele vælter ud af flasken på én gang. Forbruget steg således med 2,9 procent i marts i forhold til måneden før og ligger nu 3,6 procent højere end for ét år siden. Dermed vokser forbruget med den største fart, siden forårspakken i 2004 satte skub i dansk økonomi med lavere skatter og større offentlige investeringer.

Men på det sidste har andre tal for forbrugernes tillid til fremtiden, salget af nye biler, brugen af dankort og tilmed også arbejdsløsheden også peget i en rigtig retning.

»Men,« siger Jan Rose Skaksen, »før glæden bliver alt for stor, gælder det om at være opmærksom på et par ting, som er mindre positive.«

I den rigtige retning

»Det ene er, at der formentlig vil gå noget tid, før beskæftigelsen igen begynder at stige. Der er rigtig meget ledig kapacitet i danske virksomheder. Derfor vil der gå noget tid, før der igen er behov for at ansætte nye folk. Sådan er det altid, når økonomien vender fra en periode med lav vækst til bedre tider. Alligevel vil der formentlig blive snakket en del om jobløs vækst i den kommende tid,« siger Jan Rose Skaksen.

Claus Vastrup venter også, at der vil gå en rum tid, før beskæftigelsen igen begynder at stige væsentligt.

»Det vil også vare noget tid, før vi igen vil se store overskud og flere investeringer i erhvervslivet. Men jeg er forsigtig optimist og tror på en mindre positiv vækst i år,« siger Claus Vastrup.

Jan Rose Skaksen tilføjer, at de græske gældsproblemer i værste fald kan tage luften ud af dansk økonomi og skabe en ny krise. På kort sigt betyder de økonomiske problemer i Grækenland godt nok, at euroen svækkes, hvilket trækker den danske krone ned til glæde for eksporten.

»Men der er en fare for, at udviklingen i Grækenland kan trække de lange renter op i hele Europa. Forbrug og efterspørgsel får også et tryk nedad i mange af de lande, der nu skal spare stort,« siger Jan Rose Skaksen.

Men ses der bort fra denne risiko, og ses der også bort fra, at beskæftigelsen først vil stige om en del måneder, så vurderer Claus Vastrup og Jan Rose Skaksen samlet set, at dansk økonomi er i »klar bedring«.

»Så der er ikke brug for yderligere finanspolitiske tiltag nu,« siger Claus Vastrup.

Det er både lavere skatter, større offentlige udgifter, den historisk lave korte rente, stigende lønninger, frigivelsen af SP-penge og tilsvarende tiltag i udlandet, der nu skaber fremgang ude og hjemme.

Væksten i dansk økonomi bliver dog næppe imponerende. De fleste skøn fra vismænd, Danmarks Nationalbank, regeringen, OECD og flere andre danske og udenlandske eksperter har forudsagt en stigning i den danske velstand på under 1,5 procent i år. Disse bud vil muligvis blive justeret lidt op senere på året, hvis de aktuelle gode takter fortsætter, og økonomien overrasker positivt. Men en vækst på mere end et par procent er der næppe udsigt til.