Så godt som uændret afslutning på negativ uge

Der var så godt som ingen bevægelse på Wall Street fredag, hvor blandede økonomiske data blev skubbet i baggrunden af centralbankchef Janet Yellen, der i en tale signalerede, at Federal Reserve er villig til at lade økonomien køre varm for så at hæve renten.

Foto: ANDREW CABALLERO.
Læs mere
Fold sammen

Centralbankchefens bemærkninger gav tilbagefald i aktiemarkedet, der neutraliserede de indledende kursstigninger.

S&P 500-indekset lukkede med et marginalt plus under 0,5 point i 2132,98. De tunge aktier i Dow Jones kravlede 0,2 pct. højere til 18.138,38, mens Nasdaq-papirerne lukkede med en minimal gevinst under 1 point i 5214,16.

Omsætningen lå som de foregående dage langt under normalen på såvel New York Stock Exchange som Nasdaq-børsen.

Med fredagens næsten uændrede marked er S&P 500-indekset faldet 1 pct. set over hele ugen. Dow Jones-papirerne er droppet 0,6 pct., mens Nasdaq-indeksets selskaber har givet et negativt afkast på 1,5 pct. i løbet af de fem dage.

Janet Yellen sagde på en konference i Boston, at der findes "plausible måder" at køre økonomien varm på i et stykke tid, da det kan reparere nogle af de skader på væksten, som er forvoldt under recessionen. Det tolkes som en indikation af Yellens vilje til langsomt at stramme pengepolitikken, selv om inflationen når eller overgår centralbankernes mål.

»Hendes kommentar om "plausible måder" at køre økonomien varm på i et stykke tid, gjorde modstanderne af stramninger glade. Men jeg tror, onsdagens referat (af det seneste pengepolitiske møde, red.) har sluppet katten ud af sækken, når det gælder, hvor tæt Fed er på at hæve renten. Konklusionen er, at en renteforhøjelse i december ligner en færdig aftale under forudsætning af, at der ikke sker noget af seismisk karakter,« vurderer aktiechef Larry Peruzzi fra Mischler Financial Group i Boston over for Bloomberg News.

Fra den økonomiske statistik var detailsalget i USA helt som ventet i september, hvilket også var tilfældet, når bil- og benzinsalget holdes udenfor.

Og producentpriserne steg en anelse mere end ventet på såvel måneds- som årsbasis, hvilket også viste sig i priserne eksklusive fødevarer og energi.

Til gengæld faldt forbrugertillidsindikatoren fra University of Michigan markant i september, hvor analytikere havde ventet en fremgang.

FINANSAKTIER I TOPFORM

Det var den regnskabsaktuelle finanssektor, der ikke overraskende blev topscorer blandt de 11 sektorer i S&P 500.

En blanding af udsigt til højere renter og dermed forventning om bedre indtjening og hæderlige kvartalsmeddelelser fra blandt andet Citigroup, JPMorgan og Wells Fargo resulterede i en samlet stigning i segmentet på 0,5 pct.

Også it-papirerne havde en rimelig dag med en samlet stigning på knap 0,5 pct. efter en stigning i Microsoft på 0,9 pct., mens Apple lukkede 0,6 pct. højere.

I den modsatte ende lå forsyningssektoren og sundhedssektoren med fald på 0,6 pct. og 0,7 pct.

Mandag morgen er aktiemarkederne i Fjernøsten overvejende positive. De amerikanske aktiefutures ligger samtidig med kursfald i størrelsesordenen 0,2 pct. efter indledende drop på 0,4 pct.