S siger nej til forhøjet pensionsalder

»Man kan ikke bare komme og indfase den højere pensions-alder hurtigere, end det ellers er aftalt,« siger Benny Engelbrecht, finansordfører for S.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nej til regeringens forslag om at forhøje danskernes pensionsalder med et halvt år og nej til økonomernes idé om at forhøje pensionsalderen endnu mere end det.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets finanspolitiske ordfører, Benny Engelbrecht. Han afviser alle tanker om at sætte alderen for folkepensionen op til 67,5 år fra 2025, som det er foreslået af regeringen.

Og tankerne om at gå endnu længere end det, mener han slet ikke holder »i den virkelige verden«. Han erkender, at Socialdemokratiet er med i det velfærdsforlig, der fastslår målet om, at alle skal have lige lang tid på pension. Men han mener, at det afgørende er, at danskerne skal have god tid til at indstille sig på en senere pension.

»Danskerne skal have mulighed for at planlægge deres arbejdsliv efter det. Og faglige organisationer og arbejdsgiverne skal have tid til at indrette sig efter, at danskerne bliver længere på arbejdsmarkedet. Så kan man ikke bare komme og indfase den højere pensionsalder hurtigere, end det ellers er aftalt. Og da slet ikke når den højere pensionsalder skal bruges til at finansiere en skattereform, som skal give lettelser i topskatten,« siger Benny Engelbrecht.

Giver en hjælpende hånd

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ikke nogen kommentarer til meldingen fra økonomerne. Venstres finanspolitiske ordfører, Jacob Jensen, fastholder regeringens udspil, men vil ikke gå længere end det.

»Det er en solidarisk tankegang. Dem, som kan arbejde seks måneder længere, skal gøre det. De giver en hjælpende hånd, så vi får flere penge til vores velfærdssamfund. Det er med til at finansiere de ekstra investeringer, vi kan gøre på eksempelvis uddannelses- og sundhedsområdet,« siger Jacob Jensen.

Han erkender, at danskerne skal have tid til at forholde sig til en højere pensionsalder.

»Vi giver et varsel på ni år, og det må være rimeligt. De Radikale presser på for en endnu højere pensionsalder, vi lægger os midt imellem. Det er svært at lave om på noget, hvis man skal lave et længere varsel, end vi har foreslået. Bundlinjen ved den øgede pensionsalder er, at vi kan være sikre på, at der kommer en besparelse i kassen. Derfor kan vi disponere over nogle penge allerede i dag,« siger Jacob Jensen, som mener, at Socialdemokratiets afvisning af den højere pensionsalder er et led i et taktisk spil.