Økonomer: Højere pensionsalder er mere retfærdig

Det vil være en god idé at sætte pensions­alderen op med mere end det halve år, som regeringen foreslår i 2025-planen, lyder det fra et flertal af deltagerne i Berlingske Business’ økonompanel.

Arkivfoto: Ældre ægtepar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi lever længere og længere, og derfor vil regeringen sætte danskernes pensionsalder op med et halvt år. Men regeringen kan roligt lægge sig i selen og skrue endnu mere op for pensionsalderen.

Det viser svar fra Berlingske Business’ økonompanel. I 2025-planen foreslår regeringen, at folkepensionsalderen hæves, så den i 2025 vil være 67,5 år for folk, der er født i 1957 eller senere. På nuværende tidspunkt er pensionsalderen 67 år for de pågældende personer.

I alt 60 økonomer er med i Berlingskes panel, og de har skullet forholde sig til, om politikerne bør forhøje pensionsalderen yderligere. Hertil svarer halvdelen af økonomerne ja, mens 38 procent svarer nej. De sidste svarer enten »ved ikke« eller har ikke ønsket at svare.

Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, er en af dem, der har svaret ja til spørgsmålet.

Han mener, at pensionsalderen skal sættes yderligere op, fordi det er det mest retfærdige. I forbindelse med velfærdsreformen fra 2006 har man nemlig aftalt, at målet er, at alle danskere i gennemsnit skal kunne forvente at leve i 14,5 år som pensionist. Men vi lever længere, end eksperterne havde forudset, og en person, som i dag er på arbejdsmarkedet, kan derfor regne med at leve længere tid på pension, end de kommende generationer kan.

»Målet om, at alle skal leve det samme antal år på pension, har en meget lang indfasning. Der kan komme til at gå 50 til 60 år, før man når målet. Alle pensionister i den mellemliggende periode vil være bedre stillet,« siger professoren, som erkender, at en højere pensionsalder skal indføres stille og roligt:

»Men en indfasning på 30 år må være nok. Nogle af de personer, som får kortere tid på pension, er slet ikke født endnu,« siger han.

Mange år med underskud

Regeringen foreslår en øget pensionsalder netop for at få en mere fair fordeling af levetiden på pension mellem generationerne.

Samtidig vil forslaget hjælpe med at tage brodden af det såkaldte hængekøjeproblem, der opstår, fordi vi lever længere og længere. Problematikken har fået sit navn efter formen på den graf, der viser udviklingen på de offentlige finanser efter 2020. Små generationer vil afløse store generationer på arbejdsmarkedet i årene fra omkring 2020 til 2040. Dermed bliver der flere pensionister i forhold til folk i arbejde, og det vil medføre mange år med underskud på de offentlige finanser. Med en højere pensionsalder kommer danskerne til at arbejde længere, og det vil give flere indtægter for statskassen.

Selv om et flertal i Berlingskes økonom­panel ønsker, at regeringen forhøjer pensionsalderen med mere end det halve år, er det dog langtfra alle økonomerne, der vil have regeringen til at gå den vej. Jacob Graven, cheføkonom hos Sydbank, er enig i, at det vil give en større lighed mellem generationerne at sætte pensionsalderen yderligere op allerede i 2025, men han fremhæver omvendt, at der med de allerede gennemførte pensionsreformer ikke længere er »et skrigende behov for at få lukket et hul i statskassen«.

Jens Hauch, vicedirektør og cheføkonom i tænketanken Kraka, mener, at regeringen med fordel kan sætte pensionsalderen endnu længere op end til de 67,5 år i 2025.

»Det er en afvejning, men det grundlæggende i de tidligere velfærdsforlig er, at alle i gennemsnit skal leve 14,5 år på pension. Med regeringens tiltag kommer man nærmere til at leve op til den målsætning. Omvendt er det i strid med forsinkelsesprincippet, som betyder, at folk skal have tid til at forberede sig på, hvornår de kan gå på pension,« siger han.

»Jeg mener, at man skal gå efter princippet om, at alle skal have udsigt til at leve lige lang tid på pension,« fastslår Jens Hauch.

Alle over én kam

I den anden ende af skalaen mener Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, slet ikke, at regeringen og Folketinget skal ændre på de regler, der gælder i dag.

Erik Bjørsted fremhæver, at det først og fremmest er de faglærte og ufaglærte, som bliver ramt af en højere pensionsalder, da det primært er dem, der går tidligere på pension eller på efterløn. Regeringen lægger op til, at alderen for efterløn skal hæves tilsvarende.

»Med de nuværende aftaler om pension og efterløn er alle danskere skåret over én kam. Mulighederne for at trække sig tilbage som akademiker, professionsbachelor, faglært eller ufaglært er de samme. Der er dog så store forskelle i danskernes indkomst, sundhed, arbejdsmiljø og levetid, at der er god grund til at overveje, om vores tilbagetrækningsmuligheder i højere grad burde afspejle disse forskelle,« siger Erik Bjørsted, som mener, at man bør finde en ordning, hvor de mest nedslidte kan trække sig tidligere tilbage, selv om en sådan ordning er svær at afgrænse.

Han mener i lighed med Sydbank ikke, at hængekøjeproblemet kan bruges som argument for en højere pensionsalder. Det samme har de økonomiske vismænd påpeget.