Tusinder af danskere kunne få langt højere pension

Omkostningerne æder så meget af afkastet, at tusinder af danskere kunne få op til 1,3 million kroner mere i samlet opsparing til pension, når deres arbejdsliv er slut. Det mener en af landets store fagforeninger med baggrund i en ny analyse.

Ifølge en ny analyse, som HK Privat har fået udarbejdet, er der taler om beløb i millionstørrelsen, som godt 161.000 kunder i kommercielle pensionsselskaber går glip af, fordi de er tvunget ind i en pensionsordning med højere omkostninger end nødvendigt. Nu vil HK Privat have forholdene ændret. Fold sammen
Læs mere
Foto: lev dolgachov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1,3 million kroner ekstra vil lune meget i de fleste danskeres opsparing til pensionen. Og beløbet kan for privat ansatte HKere udgøre lang tids forsørgelse som pensionister, selv efter at skatten er trukket.

Ifølge en ny analyse, som HK Privat har fået udarbejdet, er det beløb op til den størrelsesorden, som godt 161.000 kunder i kommercielle pensionsselskaber går glip af, fordi de er tvunget ind i en pensionsordning med højere omkostninger end nødvendigt. Nu vil HK Privat have forholdene ændret.

»For os at se er hele den del af pensionsspørgsmålet, der handler om tvungne ordninger, der er placeret i kommercielle selskaber, en blind vinkel,« siger Simon Tøgern, sektorformand i HK.

Pensionsforholdene for HK-medlemmer er blandede, så omkring to tredjedele er omfattet af overenskomster og pensionskasser, mens den sidste tredjedel – og mange andre på arbejdsmarkedet – enten ikke er dækkede eller dækket af en pensionsordning, som en arbejdsgiver har valgt.

Artiklen forsætter efter faktaboksen...

Vinder også på afkast

Pensionsmægleren Skinnerup har lavet analysen for HK, og konklusionen er, at kommercielle selskaber og brug af en mægler til den løbende servicering af en pensionsaftale giver markant højere omkostninger end i de billigste pensionskasser.

»Inden for de kommercielle selskaber, hvor du har de to servicemuligheder, så har vi svært ved at se, at mægler giver merværdi. Det er jo sådan, at pensionsaftalen på overordnet niveau sætter rammerne for f.eks. priser, produkter og vilkår, og selskabets egne pensionsrådgivere er mindst lige så gode til at rådgive om selskabets egne produkter som mæglerne,« siger partner i Skinnerup Sten Asmussen.

Skinnerup tilbyder ikke løbende service men kun udbud af pensionsordninger. Selskabets analyse sammenligner kommercielle selskaber med de billigste alternativer blandt arbejdsmarkedspensionskasserne, som er Pension­Danmark og Sampension. Konklusionen er, at der på en pensionsopsparing for en typisk HK-indkomst efter 33 års arbejdsliv ville stå op til 1,345 million kroner mere – godt 707.000 nutidskroner – i PensionDanmark end i en mæglerbetjent ordning i et kommercielt selskab. Med kun 18 år til pensionen kan opsparingen gøres 606.000 kroner højere end i en mæglerbetjent ordning, hvis der alene regnes på omkostninger.

Det forudsætter, at afkastene i henholdsvis de kommercielle selskaber og de arbejdsmarkedsbaserede kasser er lige høje. Og et kig i pensionsbranchens eget værktøj til sammenligninger, Fakta om Pension, viser, at arbejdsmarkedskasser faktisk besætter både førstepladsen og to yderligere pladser i top fem over afkast de seneste fem år. De kommercielle selskaber leverer ikke afkast til sammenligning over længere perioder.

Flere muligheder

Formanden for Forsikringsmæglerforeningen, Kent Risvad, afviser, at man kan sammenligne pensionskasser og kommercielle pensionsselskaber, fordi sidstnævnte tilbyder flere muligheder.

»Mange af HKs funktionærmedlemmer kan ikke få dækket deres behov i PensionDanmark. De kan f. eks. kun få meget begrænset dækning ved tab af arbejdsevne på omkring 99.000 kroner årligt. Arbejdsmarkedspensioner er et standardprodukt, og det er selvfølgelig dyrere at få et skræddersyet produkt, som så til gengæld også dækker dit konkrete behov,« siger han.

HK kritiserer desuden, at pensionsmæglerne kan have en økonomisk interesse i løbende at rådgive og servicere en pensionsordning, hvilket delvist bakkes op af selvstændig pensionsrådgiver Jørgen Svendsen.

»Det kan være en faldgrube for mæglere, der gør begge dele for virksomheden på én gang, at de vil placere aftalen hos den, som betaler bedst for deres uvildige, efterfølgende rådgivning,« siger Jørgen Svendsen.

Artiklen forsætter under grafikken...

Men samtidig oplever han, at rådgivningen hos de kommercielle pensionsselskaber selv i stigende omfang bliver automatisk og digitaliseret, så den i stigende grad minder mere om pensionskassernes rådgivning.

»På den måde er f.eks. Danica og PFA snart helt på linje med de billigste arbejdsmarkedspensionsselskaber,« siger han.

Ifølge Jørgen Svendsen er det især for kunder over 40 år og med større pensionsopsparinger afgørende med individuel rådgivning.

Gensidige beskyldninger

Kent Risvad påpeger, at Finanstilsynet for år tilbage godkendte, at pensionsmæglere står for både udbudsrunden og den efterfølgende servicering af en pensionsordning. Han beskylder HK for med forslaget blot at ville øge sin indflydelse.

»Der er intet nyt i HKs forslag, som alene har til formål at sikre, at HK selv får til opgave at varetage medlemmernes pensionsinteresser,« siger han.

Modsat påpeger Simon Tøgern, at mindre pensionsopsparinger kan være et problem både for den enkelte og for landet.

»Det er et problem for medlemmerne, at de ikke får pension for alle pengene, og det er et problem for samfundet, som gerne vil have folk til at spare op til egen pension,« siger han.

HK går til Folketinget

»Hvis vi virkelig skal gøre noget ved det, så må vi have en strammere regulering. Det vil være et problem i mange år frem, og derfor skal der noget lovgivning til. Man kunne lave et forbud mod, at pensionsmæglere også varetager servicering af en pensionsordning. Det er en uheldig sammenblanding. Og så kunne man arbejde med et loft over, hvor meget det må koste at administrere en arbejdsmarkedsordning,« siger Simon Tøgern.