Opgør med det socialdemokratiske skattespøgelse

Socialdemokraternes nedtur har nærmest givet næring til forudsigelserne om, at Nick Hækkerup går en stor politisk fremtid i møde. Nu går han til kamp mod det socialdemokratiske skattespøgelse for at genskabe danskernes tillid til, at hans parti ikke vil brandbeskatte dem.

»Vi er rigtig tilfredse med, at der er blevet nedsat en Skattekommission, for der er ting i vores skattesystem, som fungerer uhensigtsmæssigt,« siger Nick Hækkerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For Nick Hækkerup er Hillerød meget mere end navnet på en yndig nordsjællandsk by. Det er herfra, han kender fornemmelsen af socialdemokratisk flertal, det er den by, der netop har tildelt ham årets erhvervspris, og det er her, han bor.

Alligevel gav han i november 2007 borgmesterkæden fra sig for at komme i Folketinget og blive en del af den landspolitiske virkelighed, hvor Socialdemokraterne slås med den laveste vælgeropbakning nogensinde, hvis man ser bort fra efterlønskrisen. Pludselig er det op ad bakke for den 40-årige politiker, der ved lokalvalgene kunne konstatere, at han fik endnu mere økonomisk støtte fra erhvervslivet og virksomhederne end fra fagbevægelsen.

»Det hænger sammen med, at det lykkedes at tiltrække flere videnstunge virksomheder til Hillerød, samtidig med at alle andre talte om udflytning af jobs. Derfor fik jeg også betydelige tilskud fra arbejdsgiverne i Hillerød, da jeg stillede op til Folketinget. De har formentlig valgt at se ud over deres fordomme og sige; jamen selv om Nick er socialdemokrat, så har vi en forventning om, at han kan tage noget af det, der lykkedes i Hillerød med til Christiansborg,« siger Nick Hækkerup, næstformand og skatteordfører for Socialdemokraterne.

De rigtige arbejdspladser
Nick Hækkerup skynder sig at understrege, at det ikke er lige til at kopiere en kommunal succes til landspolitik. I Hillerød handlede erhvervspolitik om at sikre et godt samspil mellem kommunens offentlige institutioner og de private virksomheder, hvad enten det var Novo Nordisk eller en amerikansk biotekgigant. Da Biogen-Idec valgte at slå sig ned på en mark udenfor Hillerød med 400 nye arbejdspladser, besluttede kommunen altid at give dem svar på deres spørgsmål indenfor 24 timer og myndighedsbehandle på engelsk.

»Fordi vi ved, at hver eneste af den slags videntunge arbejdspladser normalt genererer to ekstra job. At lykkedes med erhvervspolitikken er fundamentet for den vækst og rigdom, vi skal have i samfundet,« siger Nick Hækkerup.

Han taler med begejstring i stemmen, som han sidder der på sit kontor på Christiansborg. Det er tydeligt, at Nick Hækkerup ikke er slidt af mange års fløjkrige og ufrivillig rolle i opposition. Trods tre socialdemokratiske valgnederlag i træk, er han overbevist om, at det vil lykkes partiet at genvinde flertallet af danskernes tillid. Han siger det med et afvæbende smil på læben og uden at lægge ansigtet i alvorlige politiker-folder. Nick Hækkerup har tænkt sig at lægge ud med en indsats på sit eget område; skat.

»Vi skal have genskabt danskernes tillid til Socialdemokraterne, når det gælder skat. Der skal opbygges en tillid til, at vi ikke vil brandbeskatte folk. At der vil være sikkerhed og tryghed omkring skatten i en kommende socialdemokratisk regering,« siger Nick Hækkerup.

Mindre skat på arbejde
Men virksomhederne og mange lønmodtagere vil ikke bare have tryghed, de vil også have skatten på arbejde sat ned?

»Allerede før valget sagde vi, at skatten på arbejde skal sættes markant ned. Til gengæld er det ikke vores forventning, at det samlede skattetryk kommer til at falde, så der er tale om en skatteomlægning. Men vi har lovet, at skatten ikke stiger, og vi har tilsluttet os skattestoppet,« siger Nick Hækkerup.

Tror du danskerne har forstået det budskab, når I under valgkampen bad dem om at vælge mellem velfærd og skattelettelser?

»Vi kan i hvert fald konstatere, at det er lykkedes regeringen at bilde folk ind, at de kan få begge dele. Efter valget har det så vist sig, at det kan de ikke. Der er blevet strammet op i kommunernes økonomi, og den lovede forhøjelse af børnechecken er udskudt,« siger Nick Hækkerup.

Han oplever, at skat er et fokuspunkt for danskerne, og at regeringen har en betydelig mængde goodwill sparet op på det område i modsætning til socialdemokraterne. Det spillede Venstre helt bevidst på i valgkampens sidste dage. Et brev underskrevet af statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) blev sendt rundt til 400.000 vælgere med en advarsel om, at Socialdemokraterne ville nedsætte en Skattekommission, og alt ville være i spil, hvis de kom til magten.

»Vi er rigtig tilfredse med, at der er blevet nedsat en Skattekommission, for der er ting i vores skattesystem, som fungerer uhensigtsmæssigt. Men det er selvfølgelig generende, at der bliver truet med det socialdemokratiske skattespøgelse, når regeringen fører vores idé om en kommission ud i livet, så snart stemmerne er talt op. Det er underligt, at stå udenfor og se, at Fogh kan slippe af sted med sådan et nummer, uden at det slider det mindste på hans troværdighed,« siger Nick Hækkerup.

Social profil
Han smiler igen, som en stum konstatering af, at sådan er det i politik. Nick Hækkerup slår fast, at Socialdemokraterne har en interesse i at være med i et skatteforlig, når kommissionen kommer med sit udspil i begyndelsen af 2009. For skat handler om meget mere end bare at kræve penge ind. For Nick Hækkerup handler det om social fairness, en miljørigtig profil og om, at det bedre skal kunne betale sig at yde en ekstra indsats på arbejdsmarkedet.

»En del af den fairness, der skal være i skattesystemet, er begyndt at smuldre. Det skyldes, at nogle grupper får skattefri frynsegoder og sætter store beløb til side på fradragsberettigede pensionsindbetalinger, som er en mulighed for at omgå skattesystemet. De muligheder vil vi af med. Vi vil hellere sætte skatten på arbejde ned på en måde, så vi beholder den rette sociale fordelingsprofil,« siger Nick Hækkerup.

Han understreger, at det godt kan lade sig gøre selv om topskatten sættes ned. Så længe dem med de laveste indkomster også får sænket skatten på arbejde markant. Nick Hækkerup har en idé om, hvordan han gerne ser fremtidens skattesystem. Og han vil blive ved med at tale om den, selv om skat er en dagsorden, der har ligget bedre til regeringen.

»Fra kommunalvalgene ved vi, at danskerne har tillid til, at Socialdemokraterne kan håndtere den nære velfærd som skoler og børnehaver. Men når folk lukker øjnene på en varm sommerdag og tænker en generation ud i fremtiden, så skal vi have mere klare svar på, hvordan verden bør se ud. Også når det gælder vores skattesystem,« siger Nick Hækkerup.