Økonomisk panel tror på uændret dansk rente

Nationalbankens toneangivende rente ligger også på 0,2 pct., når 2015 rinder ud. Det er i hvert fald, hvad størstedelen af de adspurgte økonomer i Ritzaus Økonomiske Panel venter.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

67 pct. af 42 økonomer i panelet regner med, at Nationalbanken har samme niveau for udlånsrenten om 12 måneder. Blandt dem er Danske Banks cheføkonom Steen Bocian:

- Vi forventer ikke nogen renteændringer hos Den Europæiske Centralbank, og venter man ikke nogen ændringer der, så er spørgsmålet, om man i Danmark kommer til at foretage renteændringer, og det tror vi faktisk, at vi gør, men ikke på den toneangivende udlånsrente, siger han til Ritzau Finans.

- Den spiller ikke samme rolle i dag, som den gjorde tidligere. Derfor vil det sandsynligvis ikke være der, at Nationalbanken tager fat, fortsætter han.

14 pct. af økonomerne tror modsat Steen Bocian, at udlånsrenten bliver sat ned. Den samme andel mener, at renten bliver hævet.

Steen Bocian er blandt den fjerdedel af økonomerne, der regner med, at Nationalbankens indskudsbevisrente i stedet står for skud. Den er i dag på minus 0,05 pct. 45 pct. venter, at det også ser sådan ud om et års tid.

- Indskudsbevisrenten har tidligere været mere negativ, end den er nu. Vi forventer, at den bliver sat ned en enkelt gang i begyndelsen af det nye år, siger Danske Banks cheføkonom.

Igen skal forklaringen findes hos den Europæiske Centralbank, ECB. Her mener 79 pct. af panelet, at ECB's toneangivende rente også kommer til at ligge på 0,05 pct. ved udgangen af 2015.

- Når man kigger ud i Europa, så er renten lavere, end den er i Danmark, og det gør, at vores krone vil blive styrket, og den tendens vil blive stærkere i løbet af 2015, fordi den Europæiske Centralbank, selvom den ikke ændrer renten, vil prøve at skubbe den europæiske rente ned af andre veje ved hjælp af støtteopkøb af finansielle aktiver, siger han.

En styrket krone som følge af opkøb af statsobligationer er efter Steen Bocians overbevisning årsagen til, at Nationalbanken vil vælge at sænke indskudsbevisrenten til minus 0,15 pct. i det nye år.

Panelet er også blevet spurgt om, hvordan de tror, at den amerikanske centralbank, Federal Reserves, toneangivende rente, der i dag er på 0,25 pct., vil udvikle sig i 2015. Her mener tre ud af fire, at den bliver højere. Ingen tror, at den bliver lavere.

- Der er store forskelle på tværs af Atlanten. I USA har man efterhånden godt gang i arbejdsmarkedet og væksten, og man er allerede begyndt at stramme op ved, at man har udfaset obligationsopkøbsprogrammer. Det næste naturlige skridt er at sætte renten op, påpeger Steen Bocian.

Han venter, at den første stigning kommer omkring juni og vil blive fulgt af flere, så den ender på op mod 1,5 pct. ved slutningen af året. Den stigning får til gengæld ikke nogen betydning i Europa, mener han.

- Centralbanken (ECB, red.) er i en helt anden situation. Den har svært ved at skubbe inflationen op over nul. Vi regner faktisk med, at vi får deflation i 2015, lyder det fra økonomen.

De fleste af de adspurgte i panelet mener, at den amerikanske rentestigning vil resultere i en rente på mellem 0,4 og 1,0 pct.

/ritzau/FINANS

 

Rikke Marie Dahl +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk