Danmark er ikke garanteret at være et rigt land

Berlingske Business kommer med en række svar på spørgsmålet om Danmarks faldende velstand.

Stagneret privatforbrug er medvirkende til at lægge en dæmper på den danske økonomi. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor er velstanden faldet så meget herhjemme?

Det er den, fordi 180.000 personer mistede jobbet, da krisen brød løs, og fordi mange virksomheder er gået konkurs. Det har fået produktionen, som er grundlaget for vores velstand, til at falde voldsomt. Alene i 2009 var nedturen på over fem procent, hvilket er det største dyk på ét år nok nogensinde i historien.

Hvorfor blev vi ramt så hårdt?

Fordi dansk økonomi i 2007 havde bragt sig selv i en meget sårbar situation, efter at lønningerne herhjemme i en længere årrække var steget mere end i udlandet, mens produktiviteten var steget mindre end andre steder. Samtidig var boligpriserne kommet alt for højt op, og økonomien var kraftigt overophedet. Så vi blev ramt af både en global og en lokal krise – på samme tid. Altså en slags dobbeltkrise, som så også blev mindst dobbelt så hård som normalt.

Hvem er blevet fattigere?

Det er især de, som har mistet jobbet. Men alle med et arbejde ville også have haft det bedre, hvis beskæftigelsen ikke var faldet stort, og flere derfor betalte skat frem for at være på offentlig forsørgelse. Der er også mange virksomheder herhjemme, som er lukket eller har haft det svært de senere år, fordi økonomien har stået stille eller ligefrem er blevet mindre.

Har vi det ikke meget godt? Skal vi være tilfredse med det, vi har?

De fleste i Danmark har det godt og også meget bedre end mange andre steder på kloden. Men de fleste vil alligevel gerne havde det bare lidt bedre og få råd til lidt mere. Samtidig er stigende velstand noget, vi kan bruge på mange måder, eksempelvis til at få længere ferie eller en kortere ugentlig arbejdstid. Eller en bedre service i den offentlige sektor. Eller til at give flere penge til svage grupper. Men vi er også presset til at være oppe på dupperne og indrette os optimalt. Ellers kan den velstand, vi allerede har nu, hurtigt forsvinde. Der er ingen naturlov, som garanterer, at Danmark altid skal være et rigt land. Bliver andre bedre end os, kan de i princippet snuppe det hele på ganske kort tid.

Kan folk selv gøre noget for at skabe fremgang?

Ja, det kan de faktisk godt. For hvis flere begyndte at bruge lidt flere penge, ville det private forbrug stige og sætte mere fart på den samlede danske økonomi. Stilstanden i privatforbruget siden 2007 er den vigtigste årsag til, at krisen har trukket ud. Den ringe lyst til at bruge penge hænger sammen med, at boligpriserne er faldet stort, og at mange er blevet bange for at miste deres arbejde. Samtidig er både stor spareiver og store forbrugsfester noget, som typisk smitter af på andre. Så når alle andre holder igen og sparer op, gør man det også selv.

Bliver tiderne ikke bedre igen?

Jo, det gør de med stor sikkerhed. Det er kun et spørgsmål om tid, For før eller siden vil mange ganske enkelt have behov for at skifte gamle ting ud med nyt, og så kommer der en vis fremgang i forbruget, også i andre lande, sådan at vores eksport også kan stige.