Økonomer: Faldende eksport lover dårligt for opsving

Den danske eksport tog et dyk i maj, og det giver panderynker hos flere økonomer, der påpeger, at handlen med danske varer til udlandet er et vigtigt element, hvis der skal sættes gang i opsvinget herhjemme.

»Eksporten tog et skridt tilbage i maj og fortsætter dermed i slæbegearet. Det er bekymrende, da opsvinget i dansk økonomi i høj grad afhænger af, at eksporten kommer op i fart igen,« skriver Kent Damsgaard, vicedirektør i Dansk Industri, i en kommentar. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Eksporten tog et skridt tilbage i maj og fortsætter dermed i slæbegearet. Det er bekymrende, da opsvinget i dansk økonomi i høj grad afhænger af, at eksporten kommer op i fart igen,« skriver Kent Damsgaard, vicedirektør i Dansk Industri, i en kommentar.

Søren V. Kristensen, makroøkonom i Sydbank, ser også på eksportfaldet i maj med en lidt bekymret mine.

»Det lover ikke godt for det spæde opsving i dansk økonomi, hvor handlen med udlandet ellers tidligere har været den primære vækstmotor,«skriver han i en kommentar og påpeger, at der også fremadrettet kan være sten på vejen for den danske udenrigshandel.

»Det skyldes, at brexit - men også en generel global vækstafmatning - kan besværliggøre danske virksomheders forsøg på at afsætte deres varer i udlandet,« skriver Søren V. Kristensen i kommentaren.

De britiske vælgere stemte i slutningen af juni for et farvel og tak til EU-samarbejdet, og det har fået usikkerheden til at blusse op i markedet på ny. Den usikkerhed kommer sandsynligvis også til at præge den danske eksport.

Niels Rønholt, cheføkonom hos Jyske Bank, vurderer, at effekten af brexit-afstemningen først kan aflæses af eksporttallene om nogle måneder.

»Det er vigtigt at huske på, at alle handelsrelationer til Storbritannien indtil videre er uændrede rent lovgivningsmæssigt og vil være det i mindst to år endnu. Men man må da forvente, at britisk økonomi er ramt af usikkerheden efter brexit, hvilket næppe undgår at smitte af på dansk eksport til landet. I det store billede forventer vi dog kun små effekter på den samlede danske eksport,« skriver cheføkonomen i en kommentar.

Der blev solgt færre danske varer i maj til både lande i og uden for EU. Mest bemærkelsesværdigt er det, at Danmarks største samhandelspartner, Tyskland, købte færre danske varer, vurderer Sydbanks makroøkonom. Fra januar til maj i år er eksporten til Tyskland faldet med 15,2 pct. i forhold til samme periode året før.

»Det kan afspejle, at Tyskland i nogen grad er ramt af vækstafmatningen i udviklingsøkonomierne med Kina i spidsen,« siger Søren V. Kristensen.

Den danske eksport af varer faldt 2,2 pct. i maj, mens importen steg 0,1 pct. Det resulterede i et faldende overskud på handelsbalancen, der endte på 5,5 mia. kr. i måneden.