Ny olieskat kan være på kant med loven

Regeringens skattestramning over for række oliefirmaer rejser spørgsmål i forhold til hensynene bag to paragraffer i grundloven, vurderer juraprofessor.

Foto: NORDFOTO / A P MØLLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens varslede skattestramning over for 11 oliefirmaer kan være på kant med Danmarks grundlov. Det vurderer professor dr.jur. Michael Hansen Jensen fra Aarhus Universitet i et notat udformet for det tyske oliefirma Bayerngas ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten.

Helt præcist handler det ifølge avisen om paragrafferne 22 og 73 om lovgivning med tilbagevirkende kraft og den private ejendomsret.

Tidligere på året meddelte regeringen, at man ville øge beskatningen på en række af olieselskabernes såkaldte koncessioner, der er aftaler mellem offentlige myndigheder og de private olieselskaber. Alle omhandlede aktiviteter før 2003.

Den øgede beskatning vil ifølge skøn fra det tyske oliefirma Bayerngas, der har investeret i den danske del af Nordsøen, halvere selskabets forventede nettoindtjening.

»Til grundlovens paragraf 22 knytter sig et almindeligt lovgivningspolitisk princip, hvorefter bebyrdende love, medmindre særligt tungtvejende hensyn gør sig gældende, ikke bør have tilbagevirkende kraft,« siger professor Michael Hansen Jensen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Han mener, at politikerne bør overveje en overgangsordning. Og det gælder ifølge avisen især i forhold til Bayerngas, der vil blive ramt langt hårdere end de øvrige selskaber, der har koncessioner omfattet af loven.

Det er her, at hensynene bag grundlovens paragraf 73 om den private ejendomsrets ukrænkelighed kommer ind, da der ifølge Michael Hansen Jensen »her er nogle skatteregler, der vil ramme et enkelt selskab helt anderledes og atypisk hårdt i forhold til de øvrige selskaber omfattet af samme forventede lovændring«.

Regeringen har øremærket de 28,5 milliarder kroner, som den hårdere beskatning af oliefirmaerne skal indbringe, til en togfond, der skal sikre danskerne billigere og bedre togtransport.

DFs finansordfører, René Christensen (DF), der er med i forhandlingerne om togplanerne, har nu bedt regeringen om at tage stilling til notatet fra Bayerngas og foreslår en mere »smidig« overgang til de nye regler.