Tysk olieselskab raser over højere nordsøskat

Der er tale om lovgivning med tilbagevirkende kraft, og det tyske Bayerngas bliver beskattet langt hårdere end konkurrenterne i Nordsøen, konkluderer to notater, som olieselskabet har bestilt.

A.p. Møller - Mærsk er sluppet med en blidere beskatning af sine olieaktiviteter i Nordsøen, end der er lagt op til for tyske Bayerngas, konkluderer to notater, som olieselskabet har bestilt. Her olieudvinding fra DUC-feltet i Nordsøen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De varslede skattestigninger for olieproduktionen i Nordsøen vil ramme skævt og med tilbagevirkende kraft.

Sådan lyder konklusionen i to notater om de nye skatteregler, som tyske Bayerngas har fået udarbejdet af henholdsvis konsulentfirmaet Copenhagen Economics og tidligere overvismand Christen Sørensen.

Det skriver Jyllands-Posten.

Dermed håber det tyske olieselskab at kunne påvirke de politiske forhandlinger om ændringerne, som går i gang onsdag.

Regeringen har brugt skatteaftalen med A-P- Møller - Mærsk fra 2003 som skabelon for en udregning af de nye regler. Meningen er, at skattestigninger skal indbringe 28,5 milliarder kroner til en ny togfond.

Christen Sørensen har tidligere været fortaler for en øget beskatning af olieudvindingen i Nordsøen, men nu rejser han kritik af regeringens oplæg.

»Bayerngas har under de gamle skatteregler bestilt en boreplatform, der får langt lavere fradragsværdi under de foreslåede regler. Det er det, juristerne med et vanskeligt ord kalder uægte tilbagevirkende kraft, men som jeg mener reelt er tilbagevirkende kraft,« siger Christen Sørensen til Jyllands-Posten.

Copenhagen Economics skønner, at Bayerngas vil opleve en skattestigning på 36 procent, hvis de nye regler vedtages som foreslået. Baggrunden er, at det såkaldte kulbrintefradrag sænkes fra 250 procent over 10 år til 30 procent over seks år.