Novo-boss: Forskerordningen er en lappeløsning

Novo Nordisk har svært ved at fastholde højtuddannede specialister fra udlandet. Den høje danske skatteprocent betyder, at internationale forskere går efter korte ophold i Danmark, mener Lars Rebien Sørensen, der ser forskerordningen som en slags lappeløsning.

Novo Nordisk-topchef Lars Rebien Sørensen oplever, at der kommer stadig flere udlændinge, der vil arbejde hos insulingiganten. Men de rejser igen, når de ikke længere kan arbejde til den lavere skattesats. Arkivfoto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenlandske forskere vil gerne arbejde for Novo Nordisk, men de vil også gerne væk igen, når de efter fem års ansættelse mister deres skatterabat i Danmark.

Hos Novo er antallet af medarbejdere, der benytter sig af forskerordningen, steget med næsten 50 pct. over de seneste to år. De kloge hoveder fra udlandet forlader dog som udgangspunkt deres stillinger igen, når de efter fem års ansættelse ikke længere kan nyde godt af den danske forskerordning, der giver en skattesats på 26 pct.

At det overhovedet er nødvendigt at have en forskerordning, viser, at det danske skattesystem er udfordret, mener Novo-topchef Lars Rebien Sørensen.

»Det er lidt en lappeløsning, at man er nødt til at lave en forskerordning for at få dygtige folk til at komme hertil. De bliver her i en vis periode. Og når de så skal til at være »danskere«, så har de ikke lyst til at være her. Det er jo et signal om, at vi har nogle skattemæssige udfordringer, som vi helt generelt ikke har håndteret,« siger Novo-topchefen.

Udmeldingen kommer, samtidig med at det mandag stod klart, at et flertal uden om regeringen er parat til at afskaffe den såkaldte greencard-ordning. Den ordning betyder ganske vist ikke det store for Novo Nordisk, der til gengæld oplever knas med udenlandsk arbejdskraft på andre fronter.

Lars Rebien Sørensen peger på, at det er dyrt for Novo Nordisk, når udenlandske eksperter efter blot få år hos den danske diabeteskæmpe vælger at trække stikket og søge videre.

»Det koster en del. Når vi får folk hertil fra andre virksomheder, så går der et til to år med at få dem integreret i vores infrastruktur, inden de for alvor kan bidrage. Så er der et par år, hvor de virkelig kan bidrage – og så begynder de at tænke på at skulle væk igen,« siger Lars Rebien Sørensen.

Novo-topchefen ser derfor gerne, at forskerordningen bliver forlænget, så udenlandske medarbejdere kan nyde godt af den lave skattesats i helt op til ti år.

»Jeg tror, at det vil føre til, at folk i større grad hænger fast. Med den nuværende ordning begynder folk på et tidspunkt midt i forløbet at spekulere over, at de skal videre. Jeg tror, at der er større sandsynlighed for, at de bliver her i landet, hvis man forlænger ordningen,« siger Lars Rebien Sørensen.

At en løsning på problemstillingen kunne være en større skattereform, der ikke kun tilgodeser udenlandske eksperter, er Novo-bossen ikke blind for.

Tingene skal hænge sammen

Det er bare ikke et krav, som Novo og Lars Rebien Sørensen vil slå til lyd for.

»Vi beder samtidig om øgede offentlige investeringer i forskning og udvikling og vil også gerne som virksomhed have et hjemmemarked i Danmark for medicinsk teknologi, som tager ny teknologi i brug hurtigere. Det er udgiftskrævende på den korte bane. Det betyder, at vi ikke samtidig kan sige, at topskatten også skal sænkes. Vi er godt klar over, at tingene skal hænge sammen,« siger Lars Rebien Sørensen.

Højtspecialiserede medarbejdere er på mange måder afgørende for, at Novo Nordisks forsknings- og udviklingsmotor kører godt. Når Novo mangler forskere inden for eksempelvis bioteknologi, betyder det, at det danske diabetesselskab risikerer at skulle sætte farten ned.

Danske medarbejdere er i gennemsnit ansat hos Novo Nordisk i lige godt ti år, mens udenlandske ansatte forlader Novo efter lidt over fem et halvt års ansættelse.

I dag er omkring ti pct. af medarbejderne i Novos forsknings- og udviklingsafdeling fra udlandet.