Nationalbanken åbner en flanke for krone-angribere

Med en auktion over såkaldte skatkammerbeviser onsdag formiddag, åbner Nationalbanken en kattelem for investorer, som forsøger at presse kronen ud af euro-båndet.

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh. ARKIVFOTO
Læs mere
Fold sammen

For at forsvare kronens bånd til euroen har Nationalbanken lukket salget af statsobligationer, men onsdag får investorerne adgang til at købe såkaldte skatkammerbeviser, som er værdipapirer med kortere løbetid.

Dermed åbner Nationalbanken en flanke for de investorer, som spekulerer i en styrkelse af den danske krone.

Købet af skatkammerbeviserne sker nemlig i danske kroner, og dermed kan kursen over for euro blive presset op. Auktionen over statspapirerne, som har en løbetid på seks måneder starter klokken 10.15 og tiltrækker sig under normale omstændigheder ingen særlig opmærksomhed.

I løbet af få uger har Nationalbanken imidlertid måttet sætte renten ned fire gange og solgt langt over 100 milliarder kroner for at holde kronekursen nogenlunde i ro. Derfor vil det blive fulgt tæt, når Nationalbankdirektør Lars Rohde og hans kolleger sænker paraderne en smule.

Nye tal mandag viste, at presset på kronen ikke aftog på trods af den seneste rentenedsættelse torsdag til minus 0,75 procent. Fredag måtte Nationalbanken sælge yderligere 12 milliarder kroner for at holde snor i kursen.

»Det er en mærkelig situation. Det er som om sælger faktisk ikke burde være interesseret i at sælge,« siger Lars Peter Lilleøre, chefanalytiker i Nordea Markets til Bloomberg.

Netop i Nordea vurderer man, at renten på skatkammerbeviserne skal være minus 1,35 procent, hvis ikke auktionen skal skabe et opadgående pres på kronekursen.

Renten på 10-årig stasobligation er 0,17 procent, mens de to- og fem-årige giver negativt afkast på henholdsvis 0,83 procent og 0,44 procent.