Nordea: Der kan komme endnu en rentesænkning i denne uge

Nye tal fra Nationalbanken tirsdag eftermiddag, kan give et fingerpeg om hvor hårdt kampen om kronen er blevet udkæmpet de seneste dage, og om der er en rentesænkning mere på vej.

Foto: Nils Meilvang. Nationalbankens valutareserve voksede med 106, 6 milliarder kroner i januar. Tirsdag eftermiddag er der nye indikationer af stillingen i valutakrigen.
Læs mere
Fold sammen

På trods af fire rentedyk på fire uger, kan der meget vel være mere på vej fra Nationalbanken i denne uge, vurderer Nordea. Nye tal tirsdag eftermiddag vil give et fingerpeg om stillingen i den verserende valutakrig.

Den udspiller sig mellem Nationalbanken på den ene side, som forsvarer fastkurspolitikken over for euro, og spekulanter på den anden side, som forsøger at presse kronen ud af netop det fastlagte udsvingsbånd.

Nationalbankens våben er salg af kroner på de internationale markeder samt rentenedsættelser, der skal gøre det mindre attraktivt at have aktiver i danske kroner.

Nettostillingen som der kommer nye tal for tirsdag viser pengepolitiske modparters nettoindestående i Nationalbanken og påvirkes primært af statslige betalinger, Nationalbankens valutatransaktioner samt ændringer i seddel- og møntomløbet.

Tallet kan give økonomerne en indikation af, hvor kraftigt kroneforsvaret har været de seneste dage.

»Nationalbanken offentliggør hvor meget likviditet, der er på det danske pengemarked, og ud fra det kan vi sjusse os frem til, hvor meget de har interveneret. Tallene er to dage forsinkede, og dermed kan vi se tallene fra fredag og få en indikation af, om rentenedsættelsen torsdag har virket,« siger Jan Størup Nielsen, senioranalytiker i Nordea.

Han er spændt på at få nyt om, hvorvidt det er Nationalbanken, der har holdt kronekursen i ro de seneste dage, eller om det er presset udefra, som er aftaget.

»Kigger man på kronen, har udsvingene faktisk været små, men om det er Nationalbanken, kan vi ikke se udefra. Hvis de har været ude og sælge 10 milliarder mere, er der en vis sandsynlighed for, at de også har været en del i markedet i denne uge, og så er sandsynligheden igen større for endnu en rentenedsættelse sandsynligvis på torsdag. Det bliver vi klogere på i eftermiddag,« siger Jan Størup Nielsen.

Når Nationalbanken sælger danske kroner for at holde kursen nede, vokser valutareserven.

I sidste uge viste tal for valutareserven en stigning på hele 106,6 milliarder kroner i januar til i alt 564,1 milliarder kroner. Det er det højeste niveau nogensinde.