Minister: Kommunerne skal investere mere i at få folk i arbejde

Kommunerne får hurtigt pengene igen, hvis de investerer mere i af få de ledige og folk på kontanthjælp i arbejde, fremhæver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Det vil vi gerne, men det giver os problemer, lyder det fra kommunerne.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mener, at sagtens kan lade sig gøre at få antallet af danskere på offentlig forsørgelse bragt længere ned, men nogen kommuner skal måske investere mere i deres beskæftigelsesindsats. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Det kan sagtens lade sig gøre at få antallet af danskere på offentlig forsørgelse længere ned. Men det kræver, at kommunerne investerer mere i kampen for at få flere danskere i arbejde. Det mest effektive er en håndholdt indsats fra sagsbehandlerne i kommunerne.

Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Udtalelserne kommer på baggrund af, at nye tal viser, at det går pænt fremad med at få flere danskere ud af offentlig forsørgelse. Men resultaterne i de enkelte kommuner er meget forskellige. Bedst ser det ud i kommunerne Fanø, Læsø og Kerteminde, viser beregninger som Berlingske Business har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Der er tale om personer mellem 16 og 64 år. Personer på SU er ikke med i opgørelsen.

Troels Lund Poulsen vil ikke sige et mål for, hvor langt han tror, antallet af danskere på offentlig forsørgelse kan komme ned.

»Jeg tror stadigvæk, at det vil være muligt at komme væsentlig længere ned end der, hvor vi er i dag. Det er stadig et forbedringspotentiale i en række kommuner. De skal anstrenge sig mere for at få de ledige og dem på kontanthjælp i arbejde. Derudover er der et stort potentiale i at få bragt antallet af flygtninge på offentlig forsørgelse længere ned,« siger Troels Lund Poulsen.

»Der kan være kommuner, som skal investere mere i deres beskæftigelsesindsats. Vi kan se, at når kommunerne laver en mere håndholdt indsats over for dem på offentlig forsørgelse, så kommer der to kroner igen til kommunen, hver gang den investerer en krone. Det har vi masser af eksempler på uanset, om det er røde eller blå kommuner,« siger Troels Lund Poulsen, der mener, at nogen kommuner skal ansætte flere sagsbehandlere for at de kan lave den mere håndholdte indsats.

Han erkender, at det naturligt nok koster penge.

»Det afgørende er, om man som socialrådgiver har 180 sager på bordet eller kun har 60. Det er bedst kun at have 60. Vi kan se, at de kommuner, som investerer i det her område får pengene igen efter få år. Det er ikke en varig udgift. Det er måske hellere ikke nødvendigt for alle kommuner at ansætte flere. Der kan være luft i nogen kommuner til den mere håndholdte indsats,« siger Troels Lund Poulsen.

Svært økonomisk

Det var forrige uge at Danmarks Statistik kom med tallene for, hvor mange danskere som er på offentlig forsørgelse. Samlet set er tallet nu kommet ned på det laveste niveau siden 1987.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V)

»Det afgørende er, om man som socialrådgiver har 180 sager på bordet eller kun har 60.«


I kommunerne glæder borgmester i Aalborg og formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, Thomas Kastrup-Larsen (S) sig over udviklingen. Først og fremmest fordi der er nedgang i personer på forsørgelse i alle kommuner.

Han mener, at kommunerne investerer meget i beskæftigelsesindsatsen, men at det også handler om, at regeringen skal give dem bedre vilkår på specielt to områder.

Det ene er spørgsmålet om papirarbejdet og bureaukratiet. Det er kommet lidt længere ned med nye regler, men kan godt komme endnu længere ned, mener Thomas Kastrup-Larsen.

Derudover er der store incitamentproblemer for kommunerne, hvis de investerer mere i beskæftigelsesindsatsen.

»Vi vil gerne investerer yderligere i beskæftigelsesindsatsen, men det giver kommunerne udfordringer. Når vi ansætter flere sagsbehandlere, så udfylder vi mere af den kommunale serviceramme. Det betyder, at det riskerer at gå udover eksempelvis antallet af hjemmehjælpere. Men modsat går de penge, vi sparer ved at få flere i arbejde, ikke ind i rammen,« siger Thomas Kastrup-Larsen.

Han opfordrer regeringen til at tage beskæftigelsesindsatsen ud af den kommunale serviceramme, for at kommunerne derved kan komme til at investere mere på det ormråde.