Mærsk-topchef: Vi vil bruge vores styrke

Den lave oliepris skaber store udfordringer for A.P. Møller-Mærsk. Men netop i tider med stor uro og dramatiske udsving opstår der store forretningsmuligheder, siger CEO Nils Smedegaard Andersen.

Nils Smedegaard Andersen administrerende direktør for rederikoncernen A.P. Møller - Mærsk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

»Mens mange andre selskaber siger, at det bliver et utroligt svært år, siger vi, at det bliver et utroligt spændende år.«

Sådan lyder budskabet fra CEO Nils Smedegaard Andersen fra A.P. Møller - Mærsk.

Under topmødet i World Economic Forum i Davos har han stærkt fokus på de afgørende trends i verdensøkonomien og især konsekvenserne af de historisk lave oliepriser, som påvirker virksomheder og nationer kloden rundt.

Han lægger ikke skjul på, at de lave oliepriser udgør en stor udfordring for A.P. Møller - Mærsks olieproduktion og aktiviteter indenfor oil services. De lave oliepriser udfordrer – og underminerer – en række af virksomhedens forretningsmæssige kalkuler, hvor udgangspunktet har været en langt højere oliepris.

»Det bliver en udfordring at få forretningerne til at hænge sammen på olieområdet. Det vil jeg slet ikke bagatellisere, og i nogle tilfælde må vi udskyde eller opgive enkelte projekter, for til gengæld at lede efter projekter, som er mere interessante at gå i gang med,« siger Niels Smedegaard Andersen.

Men han understreger i samme åndedrag, at dét lige præcis vil være A.P. Møller - Mærsks styrke.

»Vi har en stor modstandsdygtighed - og kraft. I og med, at vi er en diversificeret koncern og har en stærk balance, kan vi på nogle punkter drage fordel af situationen i forhold til de rene olieselskaber. Vi har en relativ fordel, og vi vil arbejde på at forbedre vores konkurrencemæssige situation,« siger han.

Ifølge Nils Smedegaard Andersen står virksomheden godt rustet.

»Vi har bygget en virksomhed, som er modstandsdygtig overfor svingninger i verdensøkonomien. Vi er meget konkurrencedygtige på stort se alle vores forretningsområder. Det kan vi som virksomhed bruge til at se efter muligheder. Det gjorde vi, da der var verdensøkonomisk krise. Da tog vi omkostninger ud af virksomheden og investerede i havneterminaler i udviklingslandene. Da der var shippingkrise, reformerede vi vores shippingforretning og har nu en fantastisk forretning. Det samme vil vi bestræbe os på at gøre på olieområdet. Det er vores mindset,« siger Nils Smedegaard Andersen.

I forhold til verdensøkonomien og især udviklingen i europæisk økonomi understreger APM-topchefen, at den lave oliepris repræsenterer en stor mulighed for at få sparket gang i økonomien.

»Den lave oliepris vil grundlæggende have en positiv indvirkning på den globale vækst og bør være med til at trække Europa op,« lyder det fra Nils Smedegaard Andersen. I lighed med de øvrige topledere på årsmødet i World Economic Forum advarer han dog de politiske ledere mod at tro, at arbejdet med at gennemføre strukturreformer, der skal styrke den europæiske konkurrenceevne, er et overstået kapitel.

»Vi har ikke formået at reformere de europæiske økonomier nok under krisen, og derfor må politikerne ikke læne sig tilbage nu. Arbejdet er ikke færdigt,« siger han.

Af samme grund afventer han også den nye QE-plan fra Den Europæiske Centralbank, ECB, med et vist forbehold. For uden at få løst problemerne med statsgæld, statsunderskud og manglende konkurrencekraft, vil Europa ikke kunne rykke for alvor.