Lav oliepris vælter ikke grøn business

På årsmødet i World Economic Forum er bæredygtig vækst i fokus. Dels fordi klimatopmødet COP21 venter senere i 2015. Dels fordi verdens største selskaber og en voksende green tech-industri er i gang med at gøre det grønne til forretning.

Den tidligere amerikanske vicepræsident og nuværende klimaforkæmper, Al Gore, indledte årsmødet i World Economic Forum med på storskærme at vise billeder og filmklip med stribevis af eksempler på, hvordan jordkloden lider nød og gang på gang svarer igen med naturkatastrofer. Foto: Fabrice Coffrini/AFP
Læs mere
Fold sammen

2015 skal være klimaets år.

Sådan lød det fra den tidligere amerikanske vicepræsident og nuværende klimaforkæmper, Al Gore, da han skød årsmødet i World Economic Forum i gang med et brag af en præsentation.

Foran politiske ledere og topchefer fra erhvervslivet trådte Al Gore onsdag morgen frem foran en gigantisk skærm for at give sin version af de destruktive klimaforandringer, som med stadigt større kraft hiver og flår i kloden.

Fotos og filmoptagelser af udtørrede landskaber, forurenede floder, megabyer indhyllet i grå smog, oversvømmelser så voldsomme, at vandet river bygninger ned og smider rundt med biler, veje og broer, som kollapser, ukontrollable skovbrande, som brandfolk ikke kan slukke – ja, sådan fortsatte billederne i en lang strøm, mens Al Gore byggede op til sin afgørende pointe.

Pointen er, at klimaforandringerne har nået et punkt, som betyder, at millioner af mennesker er blevet klimaflygtninge, at vandmangel og sult er blevet en realitet, som i de kommende år vil kunne skabe en giftig grobund for sikkerhedspolitiske konflikter og krige rundt om i verden.

Billedshowet omkransede hele kloden – fra Amerika over Kina, Japan, Indien, Australien til Europa – for at understrege, at der er tale om en global udfordring.

Al Gore sluttede dog med at gøre det klart, at der også er muligheder for at vende udviklingen. Hvis verdens nationer kan blive enige om en global klimaaftale i Paris under COP21 senere på året, vil det være en vigtig landvinding. Og han fremhævede, hvordan investeringer i bæredygtige og grønne løsninger boomer.

Nye Live Earth-koncerter

Mens skærmen bag ham skiftede til et billede med lysende stjerner mod en sort natte-himmel, inviterede han hitmageren Pharrell Williams og TV-produceren Kevin Wall på scenen for at annoncere nyheden om en stribe nye Live Earth-koncerter til juni.

Koncerterne vil blive afviklet på ikke mindre end syv kontinenter og skal nå ud til mere end to milliarder mennesker i et forsøg på at skabe et folkeligt pres bag kravet om at nå en ambitiøs klimaaftale ved FN-topmødet i Paris.

Al Gores præsentation har så afgjort været den mest spektakulære i Davos indtil nu, når vi taler om klima og bæredygtighed. Men nogle af de vigtigste strømninger og skift sker reelt umærkeligt og glidende i det internationale erhvervsliv, som i praksis arbejder mere og mere med energieffektivitet og bæredygtig produktion.

Ifølge tidligere miljøminister, Ida Auken, som er med til WEF-mødet og deltager i sessionerne om klima, miljø og bæredygtig produktion, vokser den grønne dagsorden og erhvervslivets dagsorden sammen.

»Det handler ikke kun om bekymringen for klimaforandringer. Stadigt flere virksomheder ser energieffektivitet og bedre håndtering af ressourcerne som en vigtig del af at sikre deres konkurrenceevne. De har fordel af at bruge ressourcerne bedre – og af at bruge færre ressourcer,« lyder det fra Ida Auken, som bemærker, at hun i Davos ikke har mødt én eneste business-leder, som ikke er optaget af den dagsorden.

»Det er samtidig tydeligt, at tungere og tungere topledere involverer sig,« siger Ida Auken.

Præcis som Al Gore fremhæver hun, hvordan investeringer i bæredygtige og grønne løsninger stiger. Og nok så bemærkelsesværdigt har de lave oliepriser ikke ændret på det billede – i det mindste ikke endnu.

Ifølge koncernchef Niels B. Christiansen fra Danfoss skyldes det, at de fleste investorer arbejder med bæredygtighed og energi-effektivitet på den meget lange bane.

»At prisen på olie er meget lav nu, betyder ikke, at der bliver ændret på planerne,« siger Niels B. Christiansen og fortsætter: »Jeg kan ikke pege på ét stort projekt, der er blevet stoppet, fordi folk har sagt, at nu er det ikke længere relevant på grund af den lave oliepris. Hvis vi får ti år med lav oliepris, vil man kunne se en effekt. Til gengæld vil den generelle vækst gå op på grund af fordelene ved den lave oliepris. Det er historien om gyngerne og karrusellerne.«