Institutioner lukker for sommeren

Kommunerne skal spare - og flere har indført ferielukning i fritidsklubber, vuggestuer og børnehaver. Det betyder, ansatte ikke kan få fri, når de ønsker det.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen
Flere kommuner lukker deres institutioner i sommerferien. Det sker for at spare penge - men både Dansk Erhverv og HK/Privat appellerer til kommunerne om at stoppe den praksis.

Underdirektør i Dansk Erhverv Charlotte Vester siger, at lukningerne gør det svært for arbejdsgivere og ansatte at få tingene til at hænge sammen.

- At holde helt lukket i sommerferien er klart et skridt i den forkerte retning. I de områder, hvor det sker, har det været unødigt svært for arbejdsgiverne at imødekomme alles ferieønsker, fordi mange børnefamilier har koncentreret ønskerne omkring juli, siger Charlotte Vester.

Det er både fritidsklubber, vuggestuer og børnehaver, der lukker. Ifølge Dansk Erhverv har eksempelvis Gladsaxe Kommune lukket en uge i juli, mens mange institutioner i Odense Kommune lukker i tre uger i juli.

- Vi vil opfordre kommunerne til at revurdere lukkeugerne. Genoverveje beslutningen, så det ikke bliver lige så svært at få ferie til næste år. Men alternativet skal ikke være, at man indskrænker åbningstider resten af året, siger Charlotte Vester.

Der er ikke loft over, hvor mange dage kommunerne må lukke deres institutioner. Der skal bare være tale om dage, hvor antallet af fremmødte børn er lavt. Og det er op til kommunerne selv at definere, hvad "lavt" er, oplyser Kommunernes Landsforening, KL. Vælger en kommune at lukke nogle institutioner, skal der dog være mulighed for at aflevere børnene i andre institutioner, så pasningsgarantien opfyldes. Den mulighed er der dog mange forældre, som afviser, da de ikke synes, at deres barn skal passes af fremmede pædagoger og medhjælpere.

KL har ikke noget samlet tal på, hvor mange kommuner der lukker for børnepasningen i sommerferien./ritzau/