Hævet pensionsalder giver erhvervslivet milliardregning

Et bredt flertal i folketinget forventes i den kommende tid at vedtage en forhøjelse af folkepensionsalderen fra 67 til 68 år i 2030.

Det kan dog få uventede konsekvenser for arbejdsgiverne, hvor udgifterne til arbejdsskadeerstatninger blandt andet ventes at ryge i vejret.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

En højere folkepensionsalder betyder, at medarbejdere, der kommer alvorligt til skade på arbejdet, skal have udbetalt arbejdsskadeerstatning i yderligere et år, før de skal på folkepension. En ekstraregning for erhvervslivet, der kan løbe op i flere milliarder kr.

- Det er svært at forklare en tømrermester, at han skal betale en højere arbejdsskadeafgift, når regningen ikke skyldes, at flere har fået arbejdsskader. Det er ren teknik og en uhensigtsmæssig sammenkobling mellem arbejdsskadesystemet og nødvendige økonomiske reformer, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Christina Sode Haslund, til Jyllands-Posten Erhverv.

Arbejdsmiljøchefen fra DA understreger dog, at arbejdsgiverne bakker op om højere pensionsalder, da det vil øge udbuddet af arbejdskraft, men at ekstraregningen er uhensigtsmæssig.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) stiller sig undrende over for kritikken.

- Lovforslaget kan ikke komme som noget overraskelse for virksomhederne. Det ligger i direkte forlængelse af en bred politisk aftale fra 2006, og det er en god aftale for både dansk økonomi og danske virksomheder, skriver beskæftigelsesministeren i et skriftligt svar til Jyllands-Posten Erhverv.