Gigantisk underskud i mineselskab koster topchefen jobbet

Et af verdens største mineselskaber, britisk-australske Rio Tinto, må nedskrive med enorme 80 milliarder kroner. Det betyder blandt andet et farvel til topchefen.

Rio Tinto er en global kæmpe. Her et billede fra en mine i Australien. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Mens Grønland er midt i intense forhandlinger med den amerikanske aluminiumsgigant Alcoa om et storstilet projekt, kommer der meget negative nyheder fra verdens største aluminiumsproducent, britisk-australske Rio Tinto.

Selskabet foretog i går endnu en gang gigantiske nedskrivninger relateret til aluminiumsforretningen.

Rio Tinto har også været nød til at nedskrive et kæmpebeløb på et stort kulprojekt i Mozambique, der er løbet helt af sporet. De samlede nedskrivninger i årsregnskabet for 2012 vil derfor løbe op i omkring hele 80 milliarder kroner.

Den kendsgerning har betydet et øjeblikkeligt farvel til topchef Tom Albanese, der har været i selskabet i tre årtier. Også direktør Doug Ritchie, der har stået for kulprojektet i Mozambique, røg med det samme.

»En nedskrivning af denne skala i forhold til det forholdsvis nye opkøb i Mozambique er uacceptabelt. Vi er også dybt skuffede over at skulle tage yderligere en væsentlig nedskrivning i vores aluminiumvirksomheder, om end det er en branche, der fortsat oplever betydelige negative forandringer globalt,« konstaterer Rio Tintos formand, Jan de Plessis.

Nedskrivningen af aluminiumsaktiviteterne er på omkring 60 milliarder kroner og kommer oven i en lignende nedskrivning af aluminiumsforretningen i 2011 på ca. 50 milliarder kroner. De dårlige resultater er overvejende relateret til datterselskabet Alcan, som Rio Tinto købte i et overophedet marked i 2007 for hele 250 milliarder kroner.

Presset af dårlig cocktail

Krisen i aluminiumsbranchen skyldes overkapacitet i kombination med høje omkostninger, fordi aluminiumsproduktion kræver enorme energimængder.

Rio Tinto har da også allerede sidste år sat gang i et gigantisk spareprogram på grund af det forringede aluminiumsmarked, ligesom Grønlandsinteresserede Alcoa har lukket en af sine store aluminiumsfabrikker sidste år for at begrænse den dyreste produktion.

Mens problemerne i aluminiumsforretningen hænger sammen med et svagt marked, er kulsatsningen i Mozambique ganske enkelt gået helt galt. Ikke nok med at der ikke kan udvindes så meget kul som antaget på investeringstidspunktet, Rio Tinto ved ganske enkelt heller ikke, hvordan man skal få kullet transporteret væk.

Den oprindelige ide var at sende det med store pramme ad Zambesi-floden, men det har mydnighederne modsat sig, så nu forhandles der om alternative og dyrere muligheder.

Fyringer på stribe

Der sker i det hele taget store omvæltninger i mineindustrien i øjeblikket. Anglo American har netop annonceret, at Mark Cutifani skal afløse Cynthia Carroll som topchef til april, ligesom Financial Times i november kunne fortælle, at bestyrelsesformanden for verdens største mineselskab, BHP Billiton, har indledt jagten på en ny topchef på grund af utilfredshed med fejlslagne opkøb fra den siddende topchef, Marius Kloppers.

Ny topchef for Rio Tinto bliver australieren Sam Walsh, der hidtil har været direktør for Rio Tintos succesrige division for jernmalm, der er selskabets største og bedst indtjenende område.