Firmaer: Bankpakker duer ikke

Der skal mere til end et kapitalindskud i bankerne, hvis en ny bankpakke skal have en positiv effekt på mindre virksomheder, lyder ny analyse fra Ejerlederne.

Læs mere
Fold sammen
De mindre virksomheder har ikke oplevet nogen effekt af den første bankpakke, og kun en tredjedel forventer at opnå positive gevinster med Bankpakke II, der tilfører banksektoren et kapitalindskud på 75-100 milliarder kroner.

Der skal mere til, lyder konklusionen i en undersøgelse lavet af foreningen Ejerlederne baseret på besvarelser fra 356 mindre virksomheder. Hele 62 procent af virksomheder mener til gengæld, at et supplement til bankpakken i form af forlængelse af kreditter for A-skat og moms vil have positive effekter for deres virksomhed.

- Virksomhederne har et stort ønske om forlængede kreditter på A-skat og moms. Det siger noget om, hvordan deres likviditet er lige nu, lyder det fra direktør for Ejerlederne Helle Christensen.

Nye modeller ønskes

Forslaget om ekstra kredittid er tidligere kommet fra Dansk Erhverv, der har beregnet, at det ville lette virksomhedernes likviditet med 75 milliarder kroner, hvis de fik en måneds ekstra kredittid på moms og A-skat. Og netop en forlængelse af kredittiden bakker også Håndværksrådet op om.

Ejerledernes direktør peger samtidig på, at det generelt er tid til at tænke i finansering af virksomhederne på en ny måde.

- Der skal nok i højere grad lægges et fokus uden for bankerne – eventuelt i modeller bygget på statsgarantier, ligesom der kan være ræson i at gentænke modellen for de penge, der er bundet i Vækstfonden, så fonden bliver en endnu mere aktiv spiller, siger Helle Christensen.

Hos DVCA, der organiserer de danske venturekapitalister, efterspørger bestyrelsesmedlem Lars Bruhn da også hjælp til venturebranchen udenom bankpakken – og foreslår Vækstfonden som formidler af statsgaranterede lån.

- Den danske venturebranche har eksisteret i godt og vel otte år. For at få kapital fra internationale investorer skal vi have en track-rekord igennem ti år, der dokumenterer gode resultater. Muligheden for at få den, er ved at glippe nu på grund af krisen.