Kreditkrise rammer små virksomheder hårdest

Mellemstore banker har sat sig særligt hårdt på pengekassen. Det rammer de små virksomheder, der nu søger mod større banker.

Læs mere
Fold sammen
En ny undersøgelse fra Nationalbanken bekræfter, at små og mellemstore virksomheder er særlig hårdt ramt af kreditkrisen.

Nationalbankens rundspørge til bankerne viser, at alle banker har strammet kreditten til erhvervsvirksomhederne i 4. kvartal 2008. Yderligere stramninger forventes i 1. kvartal i år.

Men tallene viser også, at stramningen især har fundet sted i de små og mellemstore banker, som har relativt flest små virksomheder som kunder. Samtidig viser undersøgelsen, at de mellemstore banker ikke i særlig grad er villige til at tage nye kunder ind. Derfor er der også stadig flere små virksomheder, der søger over i de store banker.

- Tallene i Nationalbankens undersøgelse bekræfter, at der er et særligt behov for at sikre kreditten til de små og mellemstore virksomheder, siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Jens Brendstrup.

Han peger på en forlængelse af afregningsfristen for momsen med en måned om det umiddelbart bedste middel. Det vil give virksomhederne en samlet likviditetslettelse på 40 millarder kroner i godt fire uger

Jens Brendtstrup har også noteret sig, at den engelske regering i går fremsatte en særlig bankpakke, der har til formål at sikre kredit til små og mellemstore virksomheder.

- Men den engelske ordning bygger på statsgarantier for kredit. Den skal stadig administreres gennem pengeinstitutterne. Vi har behov for noget, der virker mere automatisk, og det gør en lempelse af momsindbetalingen, mener Jens Brendstrup.

Han erkender dog, at den ikke skal gives til alle. Ved overskridelse af de nye og længere frister, skal der således skrides hårdt ind.