Venturebranchen ønsker særlig kredit

Venturebranchen vil have lånepakker til små virksomheder, som det findes i andre europæiske lande. Vækstfonden bør formidle de nye statsgaranterede lån.

Læs mere
Fold sammen
Over hele Europa er regeringerne gået i gang med at etablere statsgaranterede lånepakker, der kan tilvejebringe driftskapital og risikovillig kapital til små og mellemstore virksomheder.

Foreløbig er de nye pakker en realitet i Tyskland, England, Sverige, Norge og Finland. Og flere er på vej, fordi EU i forlængelse af finanskrisen har sagt god for, at staten må engagere sig i kreditgivning direkte til virksomhederne.

Udviklingen i det øvrige Europa får nu den danske venturebranche på banen med krav om, at den bankpakke, som forhandles for tiden, skal suppleres af en pakke, der sikrer lån direkte til de mindre virksomheder.

- I venturebranchen er vi ved at havne i en situation, hvor vi ikke længere kan investere i nye virksomheder, fordi vi skal holde liv i dem, vi allerede har skudt penge i, siger Lars Bruhn, formand for Danmarks første og største ventureselskab IVS og medlem af bestyrelsen i DVCA, der organiserer de danske venturekapitalselskaber.

Forgæves indsats

- Den danske venturebranche har eksisteret i godt og vel otte år. For at få kapital fra internationale investorer skal vi have en track-rekord igennem ti år, der dokumenterer gode resultater. Muligheden for at få den, er ved at glippe nu på grund af krisen. Derfor må staten træde til med andet end en bankpakke - for eksempel statsgarantier for lån til vækstvirksomheder, tilføjer han og peger på Vækstfonden, som administrator af de midler staten stiller til rådighed.

De danske ventureselskaber har i løbet af de sidste fire år øget omsætningen i de selskaber, de har investeret i, fra 17 til 79 mia. kroner. Antallet af ansatte i de pågældende virksomheder er mere end fordoblet til 35.000 i perioden. 578 af de i alt 910 virksomheder, som danske ventureselskaber har investeret i de sidste fire år, er stadig i drift.

- Vi kan skabe nye virksomheder i Danmark i et tæt samarbejde mellem det offentlige og den private sektor. Den indsats er gjort forgæves, hvis finanskrisen får lov at udmarve venturebranchen, siger Lars Bruhn.