Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Først var det SFs Thor Möger Pedersen. Så var det Holger K. Nielsen fra samme parti. Derefter Jonas Dahl, og nu er det de Radikales Morten Østergaards tur. På to år har alle fire folketingsmedlemmer kunnet titulere sig skatteminister i Helle Thorning-Schmidts regering.
Men den hyppige rokering på ministerposterne har en bagside, mener flere erhvervsorganisationer. Det kan gå hen at hæmme processen bag lovarbejdet og samarbejdet mellem ministerium og organisation. Et samarbejde, som fungerer bedst, når handlekraft og strømlinede processer er i hovedsædet.
Og disse værdier mener formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, ikke, at man har fokus på, når lovarbejdet konstant afbrydes af en ministerrokade.
»Det er absolut ærgerligt, for al politisk arbejde foregår under pres. Hvert folketingsår er presset, hvis man skal nå at få lovinitiativerne færdigbehandlet og samtidig have ordentlig tid til processen. Når der kommer et ministerskifte midt i det hele, så forsinker det processen, da det selvfølgelig tager tid for de nye ministre at komme ind i deres nye område. De skal heller ikke bare fremsætte et lovforslag, uden at det har ben at gå på, så derfor er det klart forsinkende for processen, når ministeren skal udskiftes,« siger han.
Martin Merrild efterspørger derfor mere stabilitet og mindre svingdør på Christiansborg.
»Når stabiliteten mangler, går det ud over den hastighed og kvalitet, beslutningerne kan træffes med. Når vi sidder i en proces med én minister, og der pludselig kommer en ny til, så begynder vi i mange tilfælde forfra på arbejdet,« siger han.
Manglen på kontinuitet er noget, som også Håndværksrådet kender til i samarbejdet med ministerierne. Blandt andet efterlyses en mere kontinuerlig vækstpolitik, lyder det fra afdelingschef Frank Korsholm.
»Vi efterlyser stadig en ordentlig vækstpolitik, der befinder sig på et skrøbeligt grundlag og med udfordringer. Vi ser, at boligmarkedet løfter sig, men vi mangler stadig omegnskommunerne og landdistrikterne. I forbindelse med en ordentlig vækstpolitik er stabilitet og kontinuitet nøgleord,« siger han.
Et andet og konkret sted, hvor Frank Korsholm efterlyser kontinuitet, er regeringens håndtering af håndværkerfradraget, som regeringen først afskaffede, efterfølgende bragte tilbage og dernæst forlængede med et år. Det er ifølge Frank Korsholm sådanne sager, der kan skabe udfordringer, når ministrene ryger ud og ind.
Det er dog ikke alle erhvervsorganisationer, der mener, at et ministerskift har afgørende indflydelse på samarbejdet mellem parterne. I Dansk Industri, DI, mener direktør Tine Roed, at det vigtigste er at have fokus på de store linjer.
»Det er en del af det politiske liv, at ministrene kommer og går. For os er det afgørende, hvilken politik der bliver ført, at der er kontinuitet i politikken, og selvfølgelig at den er til gavn for virksomhederne, så de rammevilkår, vi arbejder med, til stadighed forbedres. Det er ikke afgørende for os, hvilken minister der sidder eller for den sags skyld, hvilken farve ministeren har,« siger hun.
Hun peger på store politiske satsninger som regeringens vækstpakker og industristrategi for erhvervslivet som en vigtigere faktor i samarbejdet.
Heller ikke administrerende direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov, ser de store problemer i rokaderne.
»Det er dobbelt: Det kan både være en sten i skoen, hvis man har nemt ved at kommunikere med en minister, som skifter ministerium. Men så er det heller ikke værre. Der sidder kompetente embedsmænd i ministerierne, der holder liv i lejrbålet. Der er i højere grad en forskel set udefra, hvor man ikke bevæger sig i et politisk forløb,« siger Jens Klarskov.
Ifølge ham kan det være befriende, at der kommer nye ministre, som bringer nye vinkler og interesser på bordet.
Han har dog oplevet, at skiftende ministre har besværliggjort sager, men vil ikke gå ind i konkrete tilfælde. Overordnet set mener han ikke, at en ministerrokade går ud over de politiske resultater.
»Vi vil til enhver tid ofre stabilitet og en siddende minister i forhold til at skabe resultater,« siger Jens Klarskov.
Ifølge Birgitte Poulsen, lektor ved RUC med offentlig forvaltning og administration som forskningsområde, er det svært at vurdere, hvor meget af den førte politik der afhænger af ministeren, da meget af arbejdet med interesseorganisationerne ligger i embedsværket.
»I forhold til interesseorganisationers indflydelse kan en minister have en stor betydning, men har det ikke nødvendigvis. Det er klart, at jo mere udskiftning, der er på ministerposterne, jo mere uro kan det give i systemet, da en ny minister skal bruge tid på at sætte sig ind i området,« lyder det fra Birgitte Poulsen.