Danske firmaer har milliarder af kroner i skattely

Mindst 200 danske selskaber ejes fra skattely. Selv siger selskaberne, at det ikke er for at spare skat. Ekspert fastslår dog, at ejerskab i skattely kun kan betyde skatteunddragelse, som potentielt kan koste Danmark dyrt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt de mindst 200 danske virksomheder, som ejes helt eller delvist fra skattely, gemmer kendte firmaer såsom Georg Jensen, Bianco Sko og BornholmerFærgen en flodbølge af pengesedler i eksotiske steder som Bermuda, Gibraltar og Guernsey. Det viser en omfattende undersøgelse, Ugebrevet A4 har foretaget ved hjælp af det globale hollandske analysefirma Bureau van Dijk.

Tallet dækker ifølge ugebrevet over både multinationale koncerner og kapitalfondes selskaber i Danmark, og firmaer med danske ejere, som har valgt at placere deres ejerskab i skattely.

Men det handler ikke om skatteunddragelse, siger flere af de firmaer, Ugebrevet A4 har talt med. Alligevel fastslår professor i skatteret ved Aarhus Universitet Jan Pedersen, at den primære årsag til, at virksomheder vælger at flytte deres forretning ud af landet, at de spekulerer i skatteunddragelse. Og det kan ifølge professoren komme til at koste Danmark en formue.»Jo flere penge, der investeres eller går over skattely, jo færre penge er der at beskatte i Danmark. Det er skattetænkning, som betyder, at man ved lovlige og ulovlige metoder nedbringer sin indkomst. Og når den er nedbragt, så er der mindre i skattekassen til at betale for skoler, plejehjem, børnehaver, sygehuse og veje,« siger Jan Pedersen.

Også skatteminister Holger K. Nielsen (SF) er enig i den betragtning.

»I det omfang at de undgår at betale skat, er det et problem. Derfor er regeringen også optaget af at få gjort noget ved det,« siger han.

29 danske selskaber ejes ifølge ugebrevet fra skattely i Bermuda, mens Gibraltar og Singapore er på en delt andenplads med 27 selskaber hver.

Mens Bermuda har nul skat på indkomster, formuer og kapitalgevinster og ingen moms, har Gibraltar en lav selskabsskat på ti procent og har speciale i formueforvaltning.

Ugebrevet A4 kunne 24. september meddele, at den samlede danske formue i skattely var på vej til at slå rekord i 2013. Summen af danske værdier var steget op til 275 milliarder kroner i løbet af otte år.