Dansk økonomi har ikke indhentet det tabte fra krisen

Tirsdag er det syv år siden, at finanskrisen manifesterede sig med investeringsbanken Lehman Brothers konkurs.

Tirsdag er det syv år siden, at finanskrisen manifesterede sig med investeringsbanken Lehman Brothers konkurs. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER FOLEY

Den finansielle krise i USA udviklede sig hurtigt til en dyb global krise, hvor finansmarkeder verden over frøs, og den økonomiske aktivitet gik i stå.

Men selv om finanskrisen på mange måder er overstået, så kan efterdønningerne stadig mærkes verden rundt. Det vurderer cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank.

»Dansk økonomi har eksempelvis endnu ikke indhentet det tabte fra krisen men er stadig knap 3 pct. mindre, end da krisen ramte,« siger Jacob Graven i en kommentar.

Bedre ser det ud ovre på den anden side af Atlanten, hvor den amerikanske økonomi i dag er næsten 10 pct. større, end før krisen ramte.

»Netop på syvårsdagen for finanskrisens start står den amerikanske forbundsbank, Federal Reserve, på tærsklen til symbolsk at kunne sætte punktum for krisen ved at sætte renten op.«

»Da krisen ramte, bankede Federal Reserve renten i USA ned til nul, hvor den har været siden. En renteforhøjelse vil være en stærk symbolsk markering af, at finanskrisen nu endegyldigt er overvundet i USA,« vurderer Jacob Graven.

TV: 7 år siden Lehman Brothers' konkursbegæring