Beskæftigelsen på højeste niveau i seks år

Selv om væksten i dansk økonomi generelt er svag, så vokser beskæftigelsen. Endda med så meget fart, at den nu er oppe på det højeste niveau i hele seks år.

Beskæftigelsen blandt lønmodtagere steg i andet kvartal med 7.600 fuldtidsbeskæftigede i forhold til kvartalet før. Det svarer til en stigning på 0,3 pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beskæftigelsen blandt lønmodtagere steg i andet kvartal med 7.600 fuldtidsbeskæftigede i forhold til kvartalet før. Det svarer til en stigning på 0,3 pct. Dermed er der nu 2.179.800 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere herhjemme. Lønmodtagerbeskæftigelsen er omregnet til fuld tid på grundlag af betalte timer og korrigeret for normale sæsonudsving, oplyser Danmarks Statistik.

Dermed er beskæftigelsen steget stabilt lige siden foråret 2013. Der er dog en lille tendens til at fremgangen er accelereret i andet kvartal. Den samlede beskæftigelse er steget med knap 55.000 personer siden 2. kvartal 2013.

»Dermed er lønmodtagerbeskæftigelsen nu på det højeste niveau siden starten af 2009 – altså i over seks år,« siger Tore Stramer, der er chefanalytiker hos Nykredit.

Det er lidt af en overraskelse eftersom de økonomiske nøgletal generelt har skuffet hen over foråret.

»Det er dog for tidligt helt at ånde lettet op, for arbejdsmarkedet normalt reagerer med en forsinkelse på en svækkelse i den økonomiske aktivitet,« siger Tore Stramer.

Han tilføjer, at der næppe kommer nogen stor opbremsning i beskæftigelsen i de kommende måneder. Meget tyder således på, at opbremsningen i dansk økonomi hen over foråret var midlertidig, og at der kommer mere vækst resten af året.

Af samme grund frygter cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos, at der snart kommer mangel på arbejdskraft. Det kan bremse den økonomiske fremgang.

»Det prøvede vi i 00erne og det bør ikke gentages. Derfor bør der gennemføres reformer, der øger arbejdsudbuddet. Det kan være i forbindelse med den kommende kontanthjælpsreform og trepartsforhandlinger samt ved forårets skattereform, der kan reducere marginalskatten på arbejde,« siger han.

Fortsat er beskæftigelsen herhjemme dog 110.000 lavere end på toppen 1. kvartal 2008.