Dårligt indeklima i glaspaladser

Arbejdstilsynet forudser mange problemer med indeklimaet i fremtiden, for forholdene forbedres ofte ikke i nye bygninger.

Foto: Morten Juhl/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kontorbygninger med store flotte glasfacader kan se flotte ud. Men de er ikke altid rare at arbejde i, og det går ud over produktiviteten. Store glasfacader opheder kontorerne og lukker meget lys ind. Køling og udvendige persienner kan værne mod det, men det kolliderer måske med de ideer, arkitekten bag byggeriet har.

- Der er ofte problemer med indeklimaet på grund af nye bygningstyper med store glaspartier. Om sommeren er det for varmt, og om vinteren er det måske for koldt, pointerer Carsten Bartholdy, som er tilsynschef i Arbejdstilsynet i Kolding.

- Arkitekterne ved godt, hvordan det kan løses, men de har forskellige prioriteringer, og prisen spiller sikkert også ind. Vi tror, der også i fremtiden vil være mange problemer med indeklimaet, for forholdene forbedres ofte ikke i nye bygninger, tilføjer Carsten Bartholdy.

- Vi konstaterer tit skimmelsvamp på kontorer. Det opstår, når vand trænger ind gennem væggen og kan skyldes dårlig vedligeholdelse. I de situationer udsteder vi et påbud om at få det rettet, fastslår Carsten Bartholdy.

Frisk luft

DTU Byg interesserer sig også for indeklimaproblematikken og har blandt andet lavet forsøg på et call center, hvor indeklimaspecialisterne fandt ud af, at medarbejderne havde fem-ti procent højere produktivitet ved et godt indeklima. Professor Bjarne W. Olesen, centerleder på DTU Byg, henviser til en amerikansk undersøgelse, der viser, at dårligt indeklima nedsætter produktiviteten med op til 20 procent.

- Vi har brug for både frisk luft uden lugte, en behagelig temperatur, godt lys og lavt støjniveau for at arbejde optimalt. Der er ingen tvivl om, at indeklimaet har indflydelse på vores arbejdsindsats, fastslår Bjarne W. Olesen.

Ventilationsproducenten Lindab Ventilation har fingrene på pulsen, når det gælder et godt indeklima. Firmaet ønsker dialog med byggebranchen om indeklimaet og har oprettet webportalen www.bedreindeklima.nu. Her opfordres byggevirksomheder til at fortælle, hvor meget indeklima fylder i byggeprojekter. Der spørges blandt andet til, om der er fokus på energi, når der vælges ventilationsløsninger. Og hvordan prisen vægtes i forhold til kvalitet.

Salgsdirektør Puk Spencer, Lindab Ventilation, fremhæver, at det fremtidige indeklima langt hen ad vejen fastlægges af bygherrer, der vælger at spare på ventilationen.

På Lindabs portal kan man læse om indeklimaet i virksomheder og institutioner, og der rådgives om, hvad der kan gøres for at forbedre indeklimaet. For at få et bedre indeklima på kontorer skal der luftes ud regelmæssigt. Det er en god idé at installere mekanisk ventilation, og elektroniske apparater bør placeres i et særskilt lokale, lyder rådene.

Bjarne W. Olesen fremhæver, at det ikke er nok blot at åbne et vindue. Der skal skabes gennemtræk tre gange dagligt. Men det er sjældent, der luftes tilstrækkeligt ud ved åbning af et vindue. Mekanisk ventilation sikrer, at luften hele tiden udskiftes. Det vigtigt, at varmen genvindes, så den ikke bare forsvinder ud ad vinduet, påpeger Bjarne W. Olesen.